Ciasta biszkoptowe i babkiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Serowe fale dunaju

Serowe fale dunaju – skąd ta nazwa ciasta? Wszyscy znają fale dunaju z wiśniami… Jasne, ciemne ciasto, zanurzone wiśnie i krem waniliowy. Ciasto Serowe fale dunaju jest to jego kombinacja. Użyłam dokładnie tego samego ciasta na spód, tylko nie dzieliłam ciasta jasnego i kakaowego w proporcji 1:2, lecz zdecydowanie mniej przygotowałam kakaowego. Zanurzyłam w ciasto kulki serowe, które dookoła brzegów otrzymały fajną ramkę z ciasta kakaowego (dzięki temu, że była jego tylko cienka warstwa, a w większości przeważało ciasto jasne). Te kulki to nic innego jak twaróg, wiórki kokosowe i nadająca piękny smak i zapach pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii od Dr. Oetkera. Uwielbiam ją używać do wielu ciast i deserów!

Nad upieczonym ciastem królował krem piankowy na bazie śmietanki kremówki i galaretki agrestowej. Wierzch z kolei oblałam pomarańczową polewą czekoladową. I tu nie chodzi o kolor, tylko o smak! 🙂 Dodałam cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker ,dzięki któremu ciasto było bardzo aromatyczne i ten pomarańczowy akcent nadał temu ciastku idealne wykończenie. Użyte w tym cukrze skórki z pomarańczy pochodzą z kontrolowanych upraw, dojrzewają w pełnym słońcu włoskich gajów cytrusowych.

Uwielbiam to ciasto, ponieważ jest takie nieoczywiste. Podczas jedzenie pierwszego kęsa przeplatają się różne smaki, które razem dają świetny efekt smakowy.

Pastę waniliową, cukier ze skórką pomarańczową i wiele innych znajdziesz w linii produktów ZE ŚWIATA NATURY od Dr. Oetkera. Starannie wyselekcjonowane, w 100% naturalne sprawią, że Twoje wypieki będą wyjątkowe. Są to naturalne produkty bez dodatku barwników, konserwantów i alkoholu. Wzbogacaj ciasta m.in. pysznym smakiem wanilii, cynamonu i skórek cytrusowych z ekologicznych, nie poddawanych szkodliwym opryskom upraw. Koniecznie wypróbuj! 🙂

Przepis na: Serowe fale dunaju

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka

Krem piankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 1 galaretka agrestowa
  • 300 ml wrzątku

Kuleczki serowe:

  • 250 g twarogu w kostce
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 70 g wiórków kokosowych
  • kilka kropli Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Polewa:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 15 g Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetker

Wykonanie:

Krok 1

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier, następnie żółtka. Wlewamy olej, mleko oraz wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto za pomocą trzepaczki lub na małych obrotach miksera.


Krok 2

Ok 3/4 masy przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o rozmiarze 24 x 24 cm). Do pozostałej masy wsypujemy kakao i odrobinę mleka, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta (najlepiej delikatnie po jednej łyżce, aby to czekoladowe ciasto unosiło się nad jasnym, a nie wymieszało się z jasnym).


Krok 3

 

Twaróg, żółtka, cukier i wiórki kokosowe ugniatamy widelcem aż powstanie zbita masa (będzie dosyć lepka).


Krok 4

Następnie dodajemy kilka kropli pasty waniliowej, mieszamy.

[/three_fourth_last]

Krok 5

Formujemy małe kuleczki, będą dosyć klejące (ewentualnie włóż na 2-3 minutki masę do zamrażalnika, wtedy będzie łatwiej je uformować) kulki.


Krok 6

Kulki układamy w równych odstępach w cieście, lekko dociskając. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystygnięcia.


Krok 7

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do stężenia.

Krok 8

Zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywny krem wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wlewamy tężejącą, gęstą galaretkę i chwilkę miksujemy. Masę wylewamy na wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki na całą noc.


Krok 9

W tym czasie robimy polewę czekoladową. Śmietankę gotujemy na małym ogniu, roztapiamy w niej czekoladę. Wsypujemy cukier ze skórką pomarańczową i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia i wylewamy na ciasto. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Close