CiasteczkaSłodkości

Serowe ciasteczka gęsie łapki

Kruche ciasteczka o ciekawej nazwie – GĘSIE ŁAPKI! 🙂 Pyszne, kruchutkie, twarogowe ciastka, które przygotujesz raz, dwa! Swoją strukturą zbliżone są do ciasta francuskiego. W smaku są delikatne i nie za słodkie, ponieważ cukru używamy jedynie do ich obtoczenia.

Wielkanoc już tuż tuż, więc pora na znajdywanie sobie inspiracji na tegoroczne Święta. W tym celu polecam darmową aplikację FOODER, w której możesz zapisać sobie wszystkie ulubione przepisy z blogów, Instagrama w jednym miejscu – to naprawdę wielkie ułatwienie! Ściągnięcie jej na telefon zajmuje kilka sekund, więc naprawdę polecam 🙂

Przepis na: Serowe ciasteczka gęsie łapki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 200 g twarogu półtłustego lub chudego w kostce
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/3 szklanki cukru np. Gruba Rafinada do obtoczenia

Jak zrobić ciastka Gęsie łapki?

Wykonanie: 

Krok 1

Zimne masło pokroić w kostkę dodać twaróg, mąkę, żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Następnie uformować w kulę i zawinąć w folię. Włóż do lodówki na 30 minut.


Krok 2

Schłodzone ciasto należy cienko rozwałkować i wykrawać szklanką lub okrągłą foremką kółka (ja użyłam foremki o większej średnicy niż tradycyjna szklanka).


Krok 3

Do jednej miseczki wbij jajko i je roztrzep za pomocą trzepaczki. Do drugiej miski wsyp cukier (może być zwykły, lecz ja proponuję grubszy, jest bardziej chrupiący i wyczuwalny podczas jedzenia). Ciasteczka żłóż na pół i ponownie na pół. Ułóż równomiernie na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmaruj pędzelkiem kuchennym, posyp cukrem. Piecz w temp. 180 st. C około 18-20 minut. Smacznego!


 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close