Przepisy na Boże NarodzenieSernikiSłodkości

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis. Sernik sam w sobie nie jest przesłodzony- szczerze mówiąc nie przepadam za takimi mega słodkimi. Dodatkowo brzoskwinie nadają taki owocowy, soczysty posmak dzięki któremu ten sernik nie ma sobie równych!

Przepis na: Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

 Przygotowanie: 55 min  Pieczenie: 65 min  Łącznie: 120 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki płynnego miodu Stovit
  • 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g roztopionego masła

Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń

Sernik z brzoskwiniami
Krok 1 

Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy kruche ciasto. 


Sernik z brzoskwiniami
Krok 2 

Gładkie ciasto dzielimy na dwie części- mniejszą i większą. 


Sernik z brzoskwiniami
Krok 3 

Tą większą rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce, nakłuwamy widelcem, a mniejszą wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód przez około 15 minut w temp. 180 stopni.


Sernik z brzoskwiniami
Krok 4 

Żółtka ubijamy z cukrami, dodajemy stopniowo po łyżce sera.


Sernik z brzoskwiniami
Krok 5 

Gdy cały ser połączy się z żółtkami to wsypujemy proszek z budyniów, płynny miód, na końcu roztopione w rondelku masło.


Sernik z brzoskwiniami
Krok 6

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy je powoli do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki. Na podpieczony spód wylewamy ser.


Sernik z brzoskwiniami
Krok 7

Na masę serową dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki. Przygotowujemy bezę: w osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Gdy beza będzie gotowa to nakładamy ją na brzoskwinie, równomiernie rozsmarowujemy.


Sernik z brzoskwiniami
Krok 8

Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy je na tarce na grubszych oczkach. Piec w temp. 180 stopniu przez 50 minut. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi

2 thoughts on “Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *