vitamoc blendery
vitamoc blendery
Przepisy na Boże NarodzenieSernikiSłodkości

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis. Sernik sam w sobie nie jest przesłodzony- szczerze mówiąc nie przepadam za takimi mega słodkimi. Dodatkowo brzoskwinie nadają taki owocowy, soczysty posmak dzięki któremu ten sernik nie ma sobie równych!

Przepis na: Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

 Przygotowanie: 55 min  Pieczenie: 65 min  Łącznie: 120 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki płynnego miodu Stovit
  • 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g roztopionego masła

Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń

Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu
Krok 1 

Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy kruche ciasto. 


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 2
Krok 2 

Gładkie ciasto dzielimy na dwie części- mniejszą i większą. 


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 3
Krok 3 

Tą większą rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce, nakłuwamy widelcem, a mniejszą wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód przez około 15 minut w temp. 180 stopni.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 4
Krok 4 

Żółtka ubijamy z cukrami, dodajemy stopniowo po łyżce sera.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 5
Krok 5 

Gdy cały ser połączy się z żółtkami to wsypujemy proszek z budyniów, płynny miód, na końcu roztopione w rondelku masło.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 6
Krok 6

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy je powoli do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki. Na podpieczony spód wylewamy ser.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 8
Krok 7

Na masę serową dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki. Przygotowujemy bezę: w osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Gdy beza będzie gotowa to nakładamy ją na brzoskwinie, równomiernie rozsmarowujemy.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 9
Krok 8

Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy je na tarce na grubszych oczkach. Piec w temp. 180 stopniu przez 50 minut. Smacznego!


Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami 1

Sernik z brzoskwiniami 2

Sernik z brzoskwiniami 3

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close