SernikiSłodkości

Sernik Wielkanocny – idealny!

Szukasz przepisu na sernika idealnego? Zapraszam do wypróbowania mojego tegorocznego Wielkanocnego wypieku – pysznego, aksamitnego sernika. Udekorowałam go polewą czekoladową oraz czekoladowymi jajeczkami. Super się prezentuje i pięknie się kroi na talerzyki.

Napisałam, że jest to sernik idealny, ponieważ moim zdaniem dawno nie wyszła mi tak smaczna, aromatyczna masa serowa. Z tego przepisu sernik nie opada, nie jest także napowietrzony poprzez ubijanie białek.

Przepis na: Sernik Wielkanocny – idealny!

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 65-70 min  Łącznie: 85 min

 Liczba porcji: 14-16

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka np. Wieluń
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 1 białko
  • 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń waniliowy
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • kilka czekoladowych jajeczek

Jak zrobić sernik Wielkanocny?

Wykonanie: 

Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy kruche ciasto. Następnie wkładamy je do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód w foremce (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) przez około 15 minut w temp. 180 stopni.

Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili dodajemy twaróg i lekko miksujemy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (dodaj też pozostałe białko z ciasta), dokładnie miksując po każdym. Pod koniec wsypujemy sypki budyń i przyprawę do sernika. Całość lekko mieszamy.

Na gorący, podpieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej lub piekarniku parowym przez 65-70 minut w temp. 170 stopni (10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 140 stopni). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie zimny, wtedy przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy czekoladę, wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy na bardzo małym ogniu. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch sernika. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami Wielkanocnymi lub startą czekoladą.


Wielkanocny sernik

 

Sernik Wielkanocny

Sernik Wielkanocny

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sernik Wielkanocny z czekoladowymi jajeczkami

Jeżeli szukasz pomysłu na świąteczne wypieki, to polecam wypróbować mój przepis na sernik Wielkanocny z czekoladowymi jajeczkami na czekoladowej polewie! Aż ślinka sama cieknie 🙂 Sernik wyszedł genialny i polecam go wypróbować w najbliższe święta!

Close