vitamoc blendery
vitamoc blendery
SernikiSłodkości

Sernik na spodzie z OREO

Przepis na ten pyszny serniczek znalazłam u blogera Łukasza. Już widziałam różne warianty wypieków z ciastkami Oreo, ale w męskim wykonaniu jeszcze ani razu. Kobieca ciekawość wygrała i postanowiłam wykonać ten sernik. Troszkę go zmodyfikowałam według własnych upodobań (jak dla mnie wierzch z mascarpone byłby zbędny, ponieważ sama masa serowa mi pięknie wyrosła, ale mogę się oczywiście mylić), jednak muszę całkowicie szczerze przyznać, że to jeden z lepszych ciast jakie jadłam i jakie wykonałam. Na spód wykorzystałam zmielone ciasteczka Oreo, wiórki kokosowe oraz rozpuszczone masło. Jego konsystencja jest delikatna, kremowa z nutką białej czekolady- no po prostu pycha! Ciasto zdało atest całej mojej rodzinki, wszystkim bardzo smakowało. Gdyby było inaczej to pierwsza bym o tym wiedziała 🙂

Przepis na: Sernik na spodzie z OREO

 Przygotowanie: 25 min  Pieczenie: 70 min  Łącznie: 95 min

Składniki:

Ciasto:

  • 240 g ciasteczek Oreo
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 60 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik na spodzie z OREO
Krok 1 

Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, ciasteczka Oreo oraz rozpuszczone masło. Blendujemy całość, wykładamy na tortownicę.


Sernik na spodzie z OREO
Krok 2 

Piec przez 15 minut w temp. 170 stopni.


Sernik na spodzie z OREO
Krok 3 

Żółtka oddzielamy od białek. W wyższym naczyniu miksujemy żółtka wraz z cukrem na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy po łyżce sera oraz mąkę ziemniaczaną.


Sernik na spodzie z OREO
Krok 4

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie wlewamy ją do masy serowej. Oddzielnie ubijamy białka, dodajemy je do masy, lecz tym razem mieszamy już delikatnie za pomocą łyżki.


Sernik na spodzie z OREO
Krok 5 

Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Znowu wkładamy do piekarnika lecz tym razem na 50-55 minut w temp. 180 stopni. Gdy ten czas minie to nie wyciągamy sernik od razu z piekarnika tylko lepiej jak przestygnie w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego!


Sernik na spodzie z OREO

Sernik na spodzie z OREO

Sernik na spodzie z OREO

Sernik na spodzie z OREO

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close