vitamoc blendery
vitamoc blendery
Przepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik królewski

Nie ma to jak pyszny, kruchy sernik! 🙂 Kto by takim się nie poczęstował na święta, bądź na jakiejkolwiek innej okazji? Jest to popularny sernik królewski na kakaowym cieście. Przepis wymyśliłam sama już jakiś czas temu i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Spodoba się na pewno tym, którzy uwielbiają kruche, smakowite serniki, a z dodatkiem wiórków kokosowych smakuję zdecydowanie fenomenalnie.

Przepis na: Sernik królewski

 Przygotowanie: 40 min  Pieczenie: 60 min  Łącznie: 100 min 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła miękkiego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Sernik królewski
Krok 1 

Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do miski, zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto.


Sernik królewski
Krok 2

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Mniejszą część wkładamy do lodówki.


Sernik królewski
Krok 3

Większą część wylepiamy dno foremki. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 stopni. 


Sernik królewski
Krok 4 

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.


Sernik królewski
Krok 5

Żółtka ucieramy z cukrem, masłem.


Sernik królewski
Krok 6

Do ubitych dobrze żółtek dodajemy po łyżce sera z wiaderka.


Sernik królewski
Krok 7

Do masy serowej dodajemy wiórki kokosowe oraz ubite białka, mieszamy za pomocą łyżki, lub na małych obrotach miksera.


Sernik królewski
Krok 8

Na podpieczony spód wylewamy masę serową, na wierzch ścieramy ciasto z lodówki. Piec przez godzinę w temp. 180 stopni. Smacznego!


Sernik królewski

Print Friendly, PDF & Email
Close