Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik krakowski

Zbliżają się Święta! Czas wybrać przepisy na wigilijny stół. Ja polecam przygotować sernik krakowski na kruchym cieście wraz z charakterystyczną kratką na wierzchu i cytrynowym lukrem. Jest genialny w smaku i żałuję, że wcześniej go nie piekłam. Nie jest to tradycyjny, napuszony sernik. Wręcz odwrotnie! Jest zbity, ciężki, naprawdę przepyszny.

Do masy serowej warto dodać cukier z prawdziwą wanilią (lub dodać ekstraktu waniliowego), a także kandyzowaną skórkę pomarańczową (ja zawsze używam z firmy Bakalland, ponieważ jest niezawodna do wszystkich wypieków). Jeżeli lubisz rodzynki to koniecznie zalej je chwilę wcześniej ciepłą wodą, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dzięki temu będą bardziej soczyste. Ogólnie nie przepadam za rodzynkami w wypiekach, ale rodzynki sułtańskie Bakalland w tym serniku stanowiły świetne wykończenie, jeżeli chodzi o końcowy smak sernika.

Przepis na: Sernik krakowski

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 70 min  Łącznie: 140 min

Składniki :

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 cukru pudru
  • 170 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Masa serowa:

(składniki koniecznie muszą być w temp. pokojowej)

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (lub podwójnie zmielonego twarogu)
  • 220 g cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 2 białka (które zostały z ciasta)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland
  • 50 g rodzynek sułtańskich Bakalland

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Ciasto:

Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i jajek zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części.

Jedną część ciasta wykładamy na foremkę (u mnie kwadratowa 25 x 25 cm), lekko dociskamy palcami. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni.

Masa serowa:

Rodzynki zalewamy wodą (ok. 200 ml).

W tym czasie w misie miksera dodajemy miękkie masło, 150 g cukru oraz żółtka i ubijamy na jasny puch. Następnie dodajemy twaróg sernikowy. Chwilkę miksujemy. W osobnym naczyniu miksujemy białka (8 sztuk) na wysokich obrotach miksera, po chwili wsypujemy pozostały cukier i nadal ubijamy na sztywną pianę.

Do masy serowej dodajemy ubitą pianę, skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Na podpieczony spód ciasta wylewamy masę serową, wierzch wyrównujemy.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy cienkie paseczki i robimy krateczkę na serniku.

Pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut (najlepiej w kąpieli wodnej), pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 140 stopni. Sernik krakowski studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut.


sernik krakowski

sernik krakowski

sernik krakowski

Wpis powstał we współpracy z firmą Bakalland

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przepis na sernik krakowski

Niemal w każdej polskiej książce kulinarnej znajdziemy przepis na sernik krakowski, który składał się z ciasta kruchego na spodzie i wierzchu oraz gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami (rodzynki sułtańskie i skórka pomarańczowa).

Sernik z kratką

Sernik krakowski jest charakterystyczny ze względu na kratkę na górze ciasta. Tworzymy ją za pomocą pasków z ciasta kruchego. Najważniejsza jest jednak masa serowa. Aby nasz sernik z kratką wyszedł idealny potrzebujemy dobrego i sprawdzonego twarogu sernikowego z wiaderka.

Close