vitamoc blendery
vitamoc blendery
Przepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik karmelowy

Najlepszy sernik na świecie- sernik karmelowy! Wychodzi bardzo puszysty, zwarty, pięknie się kroi, a jeszcze lepiej smakuje. Uwielbiam wszystko co jest z masą krówkową więc przerobiłam tradycyjny sernik wiedeński na coś bardziej słodkiego. Na sto procent Wam posmakuje, w sumie tak jak się teraz zastanawiam to chyba nie znam osoby, która by powiedziała, że nie lubi sernika 😀 Mój tata dziś powiedział, że już dawno nie jadł lepszego sernika – z jego ust to wielka pochwała bo jest dość wybredny w kwestii jedzenia więc uważam, że naprawdę jest godny wypróbowania!

Przepis na: Sernik karmelowy

 Przygotowanie: 45 min  Pieczenie: 70 min  Łącznie: 115 min 

Składniki:

Ciasto:

  • 15 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (z wiaderka) na sernik
  • 6 jajek
  • 1 białko
  • 5 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej w puszce
  • garść startych orzechów do ozdoby (opcjonalnie)

Sernik karmelowy
Krok 1 

Mąkę przesiewamy, dodajemy: cukier puder, żółtko oraz margarynę- całość zagniatamy. 


Sernik karmelowy
Krok 2 

Z ciasta formujemy kulę a następnie rozwałkowujemy i nakładamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę, nakłuwamy widelcem. Piec 15 minut w temp. 170 stopni. 


Sernik karmelowy
Krok 3

Kasię ucieramy na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka po jednym (aby każde się dokładnie połączyło z masą), cukier puder, cukier waniliowy.


Sernik
Krok 4

Małymi porcjami dodajemy ser.


Sernik karmelowy
Krok 5 

Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy serowej lecz tym razem miksujemy na małych obrotach miksera.


Sernik
Krok 6

Nasz spód powinien się już podpiec więc wyciągamy go z piekarnika.


Sernik karmelowy
Krok 7

Wylewamy masę serową na ciasto. Piec w temp 180 stopni przez 55 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia sernika ponieważ może później klapnąć, a powinien wyjść puszysty i dość wysoki jak na serniki. Gdy przestygnie nakładamy masę krówkową na wierzch ciasta. Ja dodatkowo dodałam starte orzechy dla ozdoby. Smacznego!

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close