vitamoc blendery
vitamoc blendery
SernikiSłodkości

Sernik gotowany

Uwielbiam ten sernik. Robi się go całkiem inaczej niż tradycyjne serniki ale jest równie pyszny. Jego wielką zaletą jest to, że nie da się jego zepsuć. Robiłam go pierwszy raz jeszcze na początku liceum i do tej pory często do niego wracam bo jest naprawdę bardzo smaczny. Osobno piecze się 3 blaty ciasta, które zaraz po upieczeniu wyglądają na bardzo twarde lecz one muszą takie być ponieważ później przekłada się na nie gorącą masę sernika i one miękną. Najlepiej go zrobić dzień wcześniej.

Przepis na: Sernik gotowany

 Przygotowanie: 40  Pieczenie: 40 min  Łącznie: 80 min 

Składniki:

Kruche spody:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 150 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 dag posiekanej skórki pomarańczowej

Sernik gotowany
Krok 1 

Włączyć piekarnik na 180 stopni. Przygotować ciasto: mąkę posiekać z margaryną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, żółtka oraz śmietanę i zagnieść ciasto.


Sernik gotowany
Krok 2 

Ciasto podzielić na cztery części, pierwszą porcję rozwałkować w prostokąt i przełożyć do blaszki.


Sernik gotowany
Krok 3

Następnie włożyć do piekarnika i piec około 20 minut (Ja mam w piekarniku dwie półki więc piekłam po dwa placki naraz). Tak samo postępować z pozostałymi plackami.


Sernik
Krok 4 

Przygotować masę serową: ser przełożyć do garnka, cukier oraz jajka, miksujemy.


Sernik gotowany
Krok 5 

Masę serową gotujemy na małym ogniu, dodajemy margarynę. Mieszamy aż do zagotowania się składników. Budyń i mąkę wymieszać z mlekiem i przelać do gotującego się sera, porządnie wymieszać. Gotować około 5 minut a na koniec dodać posiekaną drobniutko skórkę pomarańczową.


Sernik gotowany
Krok 6 

Na jeden z placków wylać jedną czwartą masy serowej (placki muszą już być chłodne, a masę wylewamy jeszcze gorącą), przykryć kolejnym plackiem i leciutko docisnąć. Kolejno nakładać masę serową, placek, masę serową, placek, masę serową oraz placek. Docisnąć i odstawić do ostygnięcia i związania najlepiej na całą noc. Ja dodatkowo przyozdobiłam serniczek kolorową posypką. Smacznego!


sernik gotowany

sernik

Print Friendly, PDF & Email
Close