Dania mięsneObiady

Schab z bryndzą i żurawiną

Schab z bryndzą jadłam niedawno w Zakopanem. Mój narzeczony zamówił wtedy placka po zbójnicku, ale nawet w połowie się nie umywało do mojego obiadu. Postanowiłam, że przygotuję taki sam obiad w domu i wybrałam się do supermarketu w celu znalezienia bryndzy. Oczywiście znalazłam ją bez problemu, ale nie była taka wyrazista jak ta na Krupówkach, a szkoda… Idealnym dodatkiem do tego schabu będą zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym (przepis klik).

Przepis na: Schab z bryndzą i żurawiną

 Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 700 g schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu, soli
  • szczypta curry
  • 100 g bryndzy lub oscypka
  • żurawina lub borówka do mięs Stovit

Wykonanie:

Schab kroimy w grubsze plastry, lekko ubijamy tłuczkiem do mięsa. W miseczce mieszamy przyprawy, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Taką marynatą nacieramy nasze kawałki schabu, odstawiamy na minimum 15 minut, a najlepiej na całą noc. Schab smażymy najpierw z jednej strony, później przewracamy na drugą i na każdy plasterek schabu nakładamy plaster bryndzy, która powinna się ładnie rozpuścić gdy przykryjemy pokrywką patelnię. Podajemy taki schab z żurawiną lub borówką do mięs oraz np. zaproponowanymi przeze mnie ziemniaczkami zapiekanymi lub innymi dodatkami.

Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi