vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania mięsneObiady

Schab w lekkim sosie grzybowym

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu, który możesz wykonać w wolnowarze Crock-Pot to trafiłeś idealnie! Przygotowałam schab w lekkim sosie grzybowym na bazie pieczarek i kurek. Mięso gotowałam łącznie ponad 3 godziny, lecz mięso za to wyszło bardzo mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Jeśli masz wolnowar z powłoką DuraCeramic, możesz przesmażyć pokrojony schab bezpośrednio w misie wolnowaru. Wielofunkcyjna misa nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek, włączając indukcyjne. Jeżeli masz inny rodzaj wolnowaru to przesmaż najpierw mięso na patelni, a później dopiero dodaj do wolnowaru.

Przepis na: Schab w lekkim sosie grzybowym

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do schabu
  • szczypta soli, pieprzu
  • 2-3 szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 100 g kurek
  • 3 łyżki śmietany 18 %

Wykonanie:

Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. Przekładamy do naczynia wraz z olejem, smażymy na płycie indukcyjnej lub kuchence przez 10 minut z obu stron. Doprawiamy przyprawą do schabu, przełóż do misy wolnowaru Crock-Pot. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki, kurki oraz wlewamy wodę tak aby przykryła mięso. Gotujemy przez 2 godziny na ustawieniu 2. Po tym czasie wlewamy śmietanę rozrobioną w miseczce z odrobią sosu (jeżeli dodamy zimną śmietanę bezpośrednio do mięsa to może nam się sos zważyć) i ponownie dusimy pod przykryciem przez godzinę na ustawieniu 2, co jakiś czas mieszamy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką.

Smacznego!


*wpis powstał przy współpracy partnerskiej z firmą DLF Sp. z o.o. 

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close