Sałatki

Sałatka z rukolą, camembert, karmelizowaną gruszką

Sałatki robię dość rzadko, chociaż zamawiam je w restauracjach od czasu do czasu. Uwielbiam sałatkę gyros z kurczakiem, a także z kurczakiem i ananasem w lekkim sosie curry. Reszta w sumie mogłaby dla mnie nie istnieć. Jednak będąc w jednej z Wrocławskich restauracji mój narzeczony zamówił właśnie dość nietypową sałatkę, która na tyle mi posmakowała, że chciałam ją odtworzyć sama w domu. Może nie wyszła identyczna w smaku, lecz jest równie smaczna. Takie słodko-słone sałatki mi naprawdę bardzo smakują i jestem przekonana, że Wam również (szczególnie ta) przypadnie do gustu.

Z przepisu wychodzą dwie porcje.

Przepis na: Sałatka z rukolą, camembert, karmelizowaną gruszką

 Łącznie: 20 min

Składniki:

  • 10 dag pastrami, czyli plastry marynowanego,wędzonego mostka wołowego lub np. szynkę szwarcwaldzką
  • 4 garście rukoli
  • 60 g Camembert
  • 2 łyżki owoców granatu
  • 1 większa gruszka
  • 2 łyżeczki miodu Stovit

Wykonanie:

Przygotowujemy dwa głębsze talerze. Do każdego nakładamy po dwie garści rukoli, układamy plastry wołowiny, pokrojony w trójkąciki camembert, posypujemy granatem.

Na suchą i rozgrzaną patelnię nalewamy miód, układamy w odstępach obrane, cienkie plasterki gruszki, smażymy na małym ogniu z obu stron aż się ładnie skarmelizują. Nakładamy na wierzch sałatki, podajemy z bagietką.

 


Sałatka z rukolą, camembert, karmelizowaną gruszką

Sałatka z rukolą, camembert, karmelizowaną gruszką

Sałatka z rukolą, camembert, karmelizowaną gruszką

Sałatka z rukolą, camembert, karmelizowaną gruszką

Print Friendly, PDF & Email