vitamoc blendery
vitamoc blendery
ObiadyPrzepisy na Boże NarodzenieRyby

Ryba po grecku – odchudzony przepis

Czas zacząć szykować przepisy na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowałam rybę po grecku, lecz w nieco odchudzonej wersji. Upiekłam ją w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że smakuje naprawdę super! Inspirację do przepisu znalazłam tu (klik).

Przepis na: Ryba po grecku – odchudzony przepis

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 800 g filetów z dorsza lub flądry
  • przyprawa do ryb (szczypta)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu Stovit
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 2 szczypty soli
  • kilka ziaren angielskich
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3/4 szklanki wody

Ryba po grecku
Krok 1 

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Układamy w naczyniu żaroodpornym.


Ryba po grecku
Krok 2

Marchewki oraz pietruszkę ścieramy na tarce. Na patelni smażymy na oleju startą marchewkę, pietruszkę, dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, miód, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość smażymy na małym ogniu, wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem.

Na rybę układamy równomiernie warzywa, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni.


Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

 

Print Friendly, PDF & Email
Close