Schab w sosie koperkowym

4.9/5 (411 ocen)
Schab w sosie koperkowym

Rozpływający się w ustach schab w sosie koperkowym to naprawdę świetny pomysł na obiad. Wraz z frytkami i ulubioną surówką smakuje obłędnie! Mięso jest delikatne, mięciutkie i fajnie doprawione. Ja się dodatkowo pokusiłam o przygotowanie pysznego puree z batatów z pieprzem cytrynowym i suszoną szałwią.

Schab

Do przygotowania tego dania potrzebny jest przede wszystkim dobrej jakości schab. Ważny jest etap marynowania mięsa – ja zwykle obtaczam pokrojone w plastry mięso już dzień wcześniej np. wieczorem, a następnego dnia dopiero przekładam na patelnię. Jak dla mnie to obowiązkowy etap, jednak jeśli nie macie czasu to zamarynujcie je chociaż przez 30-60 minut. Marynata sprawia, że schab nasiąka przyprawami i staje się bardzo aromatyczny i pełny smaku. Jestem pewna, że ten duszony schab w sosie koperkowym bardzo Ci posmakuje i zagości w Twoim menu na dłużej.

Przepis na: Schab w sosie koperkowym

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie świeży tymianek, rozmaryn lub lubczyk
  • 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 300 ml gorącej wody
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • pieprz i sól do smaku

Puree z batatów (opcjonalnie):

  • 2 większe bataty
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • większa szczypta pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku
Wyślij emailem

Schab w sosie koperkowym - przepis krok po kroku


Krok 1

szybki obiad

Schab (około 1 kg) kroimy w plastry o grubości 1-2 cm. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 większe ząbki), oliwę (2 łyżki), szczyptę pieprzu, a także przyprawę do mięsa wieprzowego (1/2 łyżeczki). Często dodaję także mała garść świeżych ziół np. tymianek, rozmaryn, czy nawet lubczyk (świeże zioła bez problemu można kupić w Lidlu, czy w innym większym markecie). Całość mieszamy łyżeczką i nacieramy marynatą plastry schabu. Odstawiamy na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


Krok 2

pomysł na obiad

Smażymy na patelni z obu stron (najlepiej w partiach) na małej ilości tłuszczu (na średnim lub dużym ogniu). Dosłownie tylko chwilkę obsmażamy z każdej strony aż się schab zarumieni.

Wszystkie plastry schabu zalewamy gorącą wodą (około 300 ml lub tyle, aby woda przykryła mięso). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 duży ząbek) oraz sól (1/2 łyżeczki). Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą.


Krok 3

jak zrobić schab

W większej miseczce mieszamy śmietankę (200 ml) wraz z mąką pszenną (2 płaskie łyżeczki), a także wywarem z mięsa (można odlać chochelką np. 50 ml z patelni). Wlewamy całość do mięsa. Dodajemy także drobno posiekany koperek (1 łyżka) i całość mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos się nieco zagęści. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 


Krok 4

puree z batatów

W tym czasie można opcjonalnie zrobić puree z batatów. Dwa większe bataty obieramy i kroimy na duże kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie i widelec będzie swobodnie w nie wchodzić (to powinno zająć około 20-30 minut). Po tym czasie odlewamy większość wody (żeby zostały chociaż 2-3 łyżki). Dodajemy masło (2 płaskie łyżki), śmietankę (50 ml), a także suszoną szałwię (1/2 łyżeczki), sól (szczypta) oraz pieprz cytrynowy (większa szczypta).


Krok 5

puree z batatów

Blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy ewentualnie do smaku.

Gotowy schab w sosie koperkowym podajemy z ulubionymi dodatkami. Zamiast frytek możesz przygotować pieczone ziemniaki czy nawet pyry z gzikiem. Myślę, że fajnym dodatkiem byłby także pieczony kalafior. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty. No i zapowiada się naprawdę pyszny obiad!


Schab w sosie

Schab w sosie koperkowym

schab duszony w sosie

schab duszony

schab na obiad

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 411

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
AngelikaMat1
AngelikaMat1
4 miesięcy temu

Zdjęcie zapomniałam dołączyć. 🤦‍♀️🤣

IMG_20231112_131246_01.jpg
AngelikaMat1
AngelikaMat1
4 miesięcy temu

Przepis pyszny mąż się zachwycał. Mięso przygotowane dzień wcześniej na noc w lodówce z marynatą.Ja zrobiłam z frytkami i połówki kartofli. Polecam 👌

Patrycja
Patrycja
9 miesięcy temu

Przepyszny schab, bardzo mięciutki – pierwszy i na pewno nie ostatni raz u nas na stole! Z frytkami i sałatą z ogródka smakował rewelacyjnie 🙂

Duszony schab w sosie koperkowym

Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Polecam Ci w takim razie duszony schab w sosie koperkowym! U mnie w rodzinnym domu w niedziele bardzo często był podawana (prawie tak często jak kotlet schabowy). Najlepiej smakuje z ziemniakami pieczonymi z cebulką, lub w klasycznej gotowanej wersji.

Schab pieczony w sosie

Nie dość, że mięsko poprzez duszenie wychodzi mięciutkie, delikatne i wyraziste, to jeszcze sos czosnkowo-koperkowy pasuje do niego idealnie! Aby schab pieczony w sosie był jeszcze smaczniejszy, to warto zrezygnować z marketu i wybrać się do sklepu mięsnego, aby wybrać ładny kawałek schabu.

RozwińZwiń