CiasteczkaSłodkości

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek robi się w kilka minut. Do ich przygotowania możesz użyć gotowego ciasta francuskiego oraz dowolną konfiturę, owoce czy nawet rozrobiony twaróg.

Przepis na: Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 35 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • konfitura z porzeczek Stovit
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder po upieczeniu

Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty (ok. 12). Na środek każdego nakładamy łyżkę gęstego dżemu z porzeczek. Brzegi ciastek smarujemy jajkiem roztrzepanym, następnie złożyć na pół, oczywiście po przekątnej, by utworzyły się nam trójkąty. Zlepiamy ciastka a boki dociskamy lekko widelcem. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ich wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złote, wyrośnięte i chrupiące.

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi