Ciasta drożdżoweSłodkości

Rogaliki z nutellą

Kto potrafiłby odmówić małemu rogalikowi drożdżowemu z Nutellą? 🙂 Myślę, że nikt! Gdy odpowiednio wyrobisz ciasto drożdżowe, wtedy masz pewność, że rogaliki wyjdą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Oczywiście zamiast Nutelli możesz dodać swój ulubiony dżem, czy nawet świeże owoce.

Przepis na: Rogaliki z nutellą

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70 g masła

dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików przed samym pieczeniem
  • nutella lub krem czekoladowy

Rogaliki z nutellą
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, żółtka, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę nutelli. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na ok. 20 minut, aż się zrumienią. Smacznego!


Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Print Friendly, PDF & Email
Tagi