vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiem

Risotto z bukietem warzyw chińskich

Risotto z bukietem warzyw chińskich to pyszne połączenie kurczaka, aromatycznego ryżu, mieszanki mrożonych warzyw chińskich oraz przypraw. Jego wykonanie zajmuje około pół godziny więc może mieć miano szybkiego obiadu. Po nałożeniu na talerz ma aksamitną konsystencję, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej!

Przepis na: Risotto z bukietem warzyw chińskich

  Łącznie: 35 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 cebula
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 saszetki białego ryżu
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • 5 szklanek wody
  • szczypta curry
  • szczypta oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 500 g mrożonych warzyw chińskich (bukiet warzyw chińskich)
  • 1 łyżka śmietany

Risotto z bukietem warzyw chińskich
Krok 1 

Cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, posypujemy przyprawą do kurczaka. 


Risotto z bukietem warzyw chińskich
Krok 2 

Wlewamy wodę (możemy ją dodawać stopniowo np. najpierw dwie szklanki, później resztę), wsypujemy ryż, przyprawiamy szczyptą curry, oregano solą oraz pieprzem. Ryż zacznie wchłaniać wodę i pęcznieć więc nie przejmujcie się, że na razie wygląda to jak zupa :). Co chwilkę mieszamy i pilnujemy kiedy ryż wystarczająco napęcznieje, ewentualnie dodajemy troszkę więcej wody, doprawiamy do smaku.


Risotto z bukietem warzyw chińskich
Krok 3

Na końcu wsypujemy mieszankę warzyw chińskich, dodajemy również śmietanę, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 10-15 minut. Smacznego!


Risotto z bukietem warzyw chińskich

Risotto z bukietem warzyw chińskich

Risotto z bukietem warzyw chińskich

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close