RecenzjeWarsztaty i recenzje

Restauracja Taj w Krakowie – recenzja

Masz tak czasem, że dany smak, potrawa chodzą ciągle za Tobą i co kilka dni o niej myślisz? Ja tak mam odkąd wróciłam z Tajlandii… Po prostu zakochałam się w ostrej, tajskiej kuchni i mam nadzieję, że w 2019 roku znów tam polecimy. Oczywiście następnym razem w całkiem inne miejsca, aby poznać ten kraj wzdłuż i wszerz.

Przy okazji polecam Wam mój wpis o Bangkoku – Co zjeść w Bangkoku – dwa miejsca, w których koniecznie musisz zjeść! >>

Wcześniej kuchnię tajską jedynie lubiłam.. Teraz najchętniej jadłabym ją codziennie. Całe szczęście, że mamy z mężem bardzo podobne smaki… W miniony tydzień wpadliśmy na pomysł szukania azjatyckich/tajskich restauracji w Krakowie i pokazywanie Wam ich przeróżnych dań. Także mam w najbliższym czasie w planie przygotować kilka relacji z restauracji, dzięki którym przeniesiecie chociaż na chwilę do serca gorącej Tajlandii.

Restauracja Taj w Krakowie

W restauracji Taj w Krakowie (ul. Miodowa 19) byłam 3 miesiące temu i jedzenie nam bardzo smakowało, chociaż wtedy wszystkie dania wydawały mi się bardzo ostre. Po ponad dwutygodniowych wakacjach w Tajlandii chyba przeżarły mi się smaki, ponieważ jak byliśmy tam wczoraj to tylko delikatnie poczułam, że dania są lekko pikantne.

Restauracja znajduje się na krakowskim Kazimierzu i mimo, że jest całkiem nowa to zgromadziła już swoją dużą rzeszę fanów. Wybraliśmy się do niej na niedzielny, rodzinny obiad bodajże o godzinie 13 i praktycznie wszystkie stoliki były pozajmowane mimo, że lokal jest naprawdę duży… Wcale się nie dziwię, bo karmią naprawdę smacznie. Co ciekawe Szef Kuchni oraz cała załoga w kuchni pochodzi z Tajlandii i wszyscy są zawodowymi kucharzami, a ich dania są przygotowywane z produktów pochodzących z ich kraju. To się naprawdę ceni!

Przetestowane dania

Zamówiliśmy naprawdę sporo dań i większość była mega smaczna, fajnie prezentująca się na talerzu. Na przystawkę zamówiliśmy spring rollsy z sosem słodko kwaśnym (15 zł) oraz chicken satay, czyli drobiowe szaszłyki z pikantnym sosem orzechowym (15 zł). Obie bardzo polecam i ciężko mi wskazać, która lepsza.

spring rolls w Taj w Krakowie

chicken satay w Taj w KrakowieJuż kiedyś próbowałam ich Tom Yum Kung, więc tym razem wybór padł na Tom Kha Kai, czyli zupę na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i galangalu z kurczakiem, pieczarkami i kolendrą (17 zł).

Zupa Tom Kha Kai

Kurczak z warzywami z woka i orzechami nerkowca (27 zł) jest fajną, obiadową propozycją. Bardzo zbliżone danie jadłam w jednej z lepszych tajskich restauracji, gdzie czekaliśmy w długiej kolejce, aby dostać wolny stolik. Próbując to danie poczułam się jakbym się teleportowała w tamto miejsce! Pamiętajmy, że do dania najlepiej dobrać sobie jakiś dodatek np. ryż, który zamawiamy oddzielnie.

Kurczak z warzywami z woka i orzechami nerkowca

Wizyta w tajskiej restauracji nie mogłaby się odbyć bez zjedzenia Pad Thai Kai, czyli smażonego makaronu z kurczakiem, tofu, czerwoną cebulą, kiełkami, jajkiem, dymką i orzeszkami ziemnymi (29 zł). Danie jest ostre, ale zjemy bez problemu nawet gdy nie przepadamy za pikantnym jedzeniem. Jest po prostu przepyszne i więcej nie trzeba mówić 🙂 Jest to najlepsze danie tajskie jakie jadłam w Polsce. Nie polecam natomiast łagodniejszej wersję Pad Thai Kung – miałam okazję jeść kilka miesięcy temu i mimo to, że Pad Thai Kai różni się jedynie ostrością i tym, że zamiast kurczaka mamy krewetki, to po prostu mnie nie urzekło.

Pad Thai Kai - restauracja Taj w Krakowie

Pad Thai Kai - restauracja Taj w Krakowie

Pad Thai Kai Na deser skusiliśmy się na smażone lody w cieście na gorąco o smaku mango (15 zł) oraz Mango sticky rice (15 zł). Tutaj trochę się rozczarowałam… W przypadku lodów ciasto było bardzo twarde i żeby dostać się do środka to trzeba się było trochę pomęczyć. Smak lodów natomiast był pyszny i soczysty. W przypadku Mango sticky rice, ryż był zbyt kleisty i bez smaku, a mango mało soczyste i nijakie.

smażone lody w cieście

Mango sticky rice

rachunek restauracja taj kraków

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close