Zupy kremy

  • Zupa z dyni i batatów

    Może mieliście ostatnio okazję obejrzeć recenzję robota wielofunkcyjnego Kohersen (klik). Przy jego użyciu przygotowałam świetną dyniową chałkę z maślaną kruszonką. Tym razem użyłam również dyni, lecz w całkiem innym wydaniu. Przygotowałam aromatyczną zupę z dyni, batatów. Dodałam do niej również mleko kokosowe, curry co nadało…

    Czytaj dalej »
  • Krem z kurek

    Krem z kurek

    Sezon na grzyby uważam za otwarty! Z tej okazji przygotowałam pyszny krem z kurek oraz pieczarek. Można go podawać w wersji solo lub np. z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzankami itp. W każdym wariancie smakuje super. Wykonanie: Do gotującej się wody wrzucamy pietruszkę, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, koperku, liście magi, przyprawiamy solą…

    Czytaj dalej »
  • Krem ze szparagów

    Krem ze szparagów

    Jedliście kiedyś krem ze szparagów? Ja również nie, więc koniecznie musiałam go przygotować 🙂 W końcu jest sezon na szparagi, więc warto się pokusić żeby coś z nich fajnego przygotować. Szczerze mówiąc nie wiedziałam jak się za nie zabrać więc zainspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla i wyszedł całkiem niezły. Użyłam zielone szparagi,…

    Czytaj dalej »
  • Krem serowy z tortellini

    Krem serowy z tortellini

    Przyznać się co przygotowaliście wczoraj na walentynkowy obiad/kolację? Plany walentynkowe w ostatniej chwili się zmieniły więc robiłam szybki obiadek, a później kierunek —> Zakopane <3 Przygotowałam krem serowo-czosnkowy z serowymi tortellini. To bardzo smaczna i sycąca zupka, która powstała całkowicie spontanicznie na bazie tego co aktualnie posiadałam w lodówce. Następnym…

    Czytaj dalej »
  • krem czosnkowy

    Rozgrzewający krem czosnkowy

    Rewelacyjny krem czosnkowy z chlebowymi grzankami! Świetnie rozgrzewa na chłodniejsze zimowe dni 🙂 Jest mocno czosnkowa, dodaje do niej zawsze dużo pietruszki, a zagęszczam głównie ziemniakami. Robiłam różne podchody do tej zupy, ale w tym wydaniu smakuje mi najbardziej. Wykonanie:  Krok 1 Zaczynamy od zrobienia bulionu. W garnku gotujemy wodę z posiekana…

    Czytaj dalej »
  • Krem z dyni i batatów

    Krem z dyni i batatów

    Dzisiaj gdy zobaczyłam pierwszą, dorodną dynię w supermarkecie od razu wiedziałam co z niej zrobię… Krem z dyni! I to nie byle jaki bo z dodatkiem słodkich batatów <3 Powiem Wam, że tak dobrego połączenia dawno nie jadłam. Przyprawiłam go imbirem, curry, papryką słodką oraz ostrą. Szczerze mówiąc nie musiałam dużo dodawać przypraw ponieważ…

    Czytaj dalej »
  • pomidorowa z passaty

    Aksamitna pomidorowa z passaty

    Nareszcie długi majowy weekend! Przez moje zamiłowanie do gotowania, pieczenia to od rana nie wiem w co ręce włożyć 🙂 W moim dzisiejszym obiadowym menu pojawiła się najlepsza jaką do tej pory jadłam aksamitna pomidorowa z passaty od Łowicza! Zawsze używałam własnoręcznie robionego przecieru z pomidorów lub kupnego w słoiczku lecz tym razem stwierdziłam, że muszę…

    Czytaj dalej »
  • zupa z kukurydzy

    Kremowa zupa z kukurydzy

    Nie wiem jak Wy, ale ja po tegorocznych świętach i tradycyjnych Wielkanocnych potrawach zjadłabym coś całkiem innego, oryginalnego smakowo jak np kremową zupę z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego i groszkiem ptysiowym 🙂 Nie żebym chciała Was jakoś specjalnie namawiać, ale wyszła (ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu) rewelacyjna. Fajnie rozgrzewa, a jest…

    Czytaj dalej »
  • Krem ze szpinaku

    Krem ze szpinaku to propozycja na prostą, smaczną i zarazem oryginalną zupę, która podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym podbije nie tylko Twoje serce lecz wszystkich dookoła. Gdyby mi ktoś kiedyś powiedział, że polubię zupę ze szpinaku albo że ją jeszcze sama przygotuję to bym na milion procent nie uwierzyła. Nie mam pojęcia dlaczego dzieci tak nienawidzą wszystkiego co zielone: brokułów,…

    Czytaj dalej »
  • Krem z pieczarek

    Ostatnio jadłam w restauracji pyszny krem z borowików… Był aksamitnie kremowy, aromatyczny oraz mocno grzybowy. Chciałam zrobić taki sam lecz nie mogłam nigdzie kupić borowików więc wykorzystałam pieczarki. Wyszła świetna, troszkę inna w smaku bo pieczarki to nie borowiki, ale jak dla mnie równie dobra. Nie jest trudna w przygotowaniu więc myślę, że na spokojnie…

    Czytaj dalej »
Back to top button