Serniki

  • sernik krakowski

    Sernik krakowski

    Zbliżają się Święta! Czas wybrać przepisy na wigilijny stół. Ja polecam przygotować sernik krakowski na kruchym cieście wraz z charakterystyczną kratką na wierzchu i cytrynowym lukrem. Jest genialny w smaku i żałuję, że wcześniej go nie piekłam. Nie jest to tradycyjny, napuszony sernik. Wręcz odwrotnie! Jest zbity, ciężki, naprawdę przepyszny. Do masy…

    Czytaj dalej »
  • Borówkowy sernik na zimno

    Borówkowy sernik na zimno

    Lubisz serniki na zimno? Mam dla Was przepis petardę! Borówkowy sernik na zimno z galaretką w środku. Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, a w smaku przypomina lekkie ptasie mleczko. Krok 1  Miseczkę o pojemności do 500 ml wykładamy folią spozywczą, aby później łatwiej było wyciągnąć galaretkę. Galaretkę o smaku owoce…

    Czytaj dalej »
  • Brzoskwiniowy sernik na zimno

    Brzoskwiniowy sernik na zimno z galaretką krystaliczną (przezroczystą)

    W cieplejsze dni wykonanie sernika na zimno jest zawsze trafnym wyborem. Jest bardzo prosty do przygotowania, lekki jak puszek, mocno owocowy. Swój serniczek przygotowałam z brzoskwiniami, z galaretką przezroczystą oraz okrągłymi biszkoptami. Wykonanie: 2 galaretki krystaliczne rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy w chłodne miejsce do jej stężenia na kilka godzin. Schłodzoną…

    Czytaj dalej »
  • sernik na zimno z truskawkami

    Piankowy sernik na zimno z truskawkami (z 5 składników)

    Piankowy sernik na zimno z truskawkami został zrobiony tylko z 5 składników! Mocno truskawkowy, delikatny, idealny w upalne dni. Krok 1    Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a żeby przyspieszyc proces to schładzamy w lodówce. Galaretka nie może całkiem stężeć,tylko powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z polewą czekoladową

    Sernik z polewą czekoladową i snickersami

    Do serników mam wielką słabość. Bardzo lubię je piec, a także się nimi później delektować. Przygotowałam tym razem delikatny sernik z polewą czekoladową. Wierzch udekorowałam także posiekanymi orzechami nerkowca oraz plasterkami snickersa. Wykonanie: Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę (u mnie prostokątna 18 x…

    Czytaj dalej »
  • Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

    Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

    Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest wybitnie smaczny. Lekko kokosowy, delikatny, rozpływający się w ustach. Co najważniejsze nie opada, a także nie pęka. Ja swoje serniki ostatnimi czasy robię w taki sposób, że nie ubijam osobno piany z białek, lecz dodaję do masy serowej całe jaja. Ważne jest również, aby nie otwierać…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

    Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowe mini serniczki

    Czekoladowe mini serniczki

    Nie chcesz piec dużego sernika? Upiecz czekoladowe mini serniczki, które możesz udekorować świeżymi owocami, dżemem (najlepiej z wiśni) oraz startą mleczną czekoladą! Bardzo lubię takie połączenie. Z przepisu wyszło mi 6 serniczków (piekłam je w kokilkach do zapiekania). Wykonanie: Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy do wysmarowanych…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z malinami

    Sernik z malinami

    Muszę przyznać, że to jeden z lepszych serników jakie do tej pory zrobiłam! Autentycznie… Ten pyszny sernik z malinami przeszedł samego siebie. Masa serowa wyszła po prostu niesamowita. Dlaczego? Po pierwsze użyłam wiejskich jajek, a po drugie pysznego twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń, który sprawił, że sernik wyszedł bardzo delikatny, kremowy i do tego ten zapach……

    Czytaj dalej »
  • Sernik z rosą

    Nie ma nic lepszego niż sernik z rosą! Wiele osób ma problem z wykonaniem jakiegokolwiek sernika, ponieważ niestety mają one tendencję do opadania. Rosną, rosną w piekarniku, a później szybko opadają i są praktycznie płaskie. Wiele czynników na to wpływa… Główny to zbytnie napowietrzenie jajek oraz dodanie składników prosto z lodówki. Sernik…

    Czytaj dalej »

Przepis na sernik krakowski

Niemal w każdej polskiej książce kulinarnej znajdziemy przepis na sernik krakowski, który składał się z ciasta kruchego na spodzie i wierzchu oraz gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami (rodzynki sułtańskie i skórka pomarańczowa).

Sernik z kratką

Sernik krakowski jest charakterystyczny ze względu na kratkę na górze ciasta. Tworzymy ją za pomocą pasków z ciasta kruchego. Najważniejsza jest jednak masa serowa. Aby nasz sernik z kratką wyszedł idealny potrzebujemy dobrego i sprawdzonego twarogu sernikowego z wiaderka.

Close