Słodkości

  • Sernik Snickers

    Sernik Snickers

    Szczerze muszę przyznać, że lepszego sernika jeszcze nie jadłam! Jest pyszny, aksamitny, karmelowy i to jeszcze z moimi ulubionymi batonikami. Sernik Snickers jest to rewelacyjne rozwiązanie na wszystkie uroczyste zjazdy rodzinne i nie tylko. W tym roku będzie gościł u mnie na Wielkanocnym stole i już się nie mogę doczekać kiedy on przeniesie moich gości…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z białą czekoladą

    Sernik z białą czekoladą i pomarańczą

    Sernik z białą czekoladą i startą skórką z pomarańczy jest to pyszny wypiek na kruchym cieście. Uwielbiam takie ciacha do popołudniowej kawusi. Pięknie się kroi na talerzyki i jest bardzo aromatyczny. Przyznaję bez bicia, ze delikatnie mi opadł po wyciągnięciu z piekarnika, ale to wina otwarcia na chwilę piekarnika podczas jego pieczenia. Krok 1  Ze wszystkich…

    Czytaj dalej »
  • Sernik na zimno

    Sernik na zimno z niespodzianką

    Sezon truskawek się właśnie zaczął! Uwielbiam ten soczysty, czerwony owoc najbardziej na świecie 🙂 Postanowiłam wykorzystać je do sernika na zimno. Kiedyś kupowałam gotowe w proszku serniki na zimno, do których dodawałam tylko serki homogenizowane i mleko. Teraz kiedy umiem go zrobić sama i wiem już jakie to proste to przygotowuję go…

    Czytaj dalej »
  • Wegańskie muffinki

    Wegańskie muffinki bananowe

    Wegańskie muffinki bananowe- przepis jest całkowicie zweganizowany . Wychodzą mięciutkie, delikatne, o bananowym posmaku. Możesz do nich dodać świeże owoce, orzechy, dżemy… Co tylko chcesz 🙂 Piekąc je obawiałam się czy w ogóle uda mi się upiec muffinki bez użycia jajek, jednak udało się! Krok 1 …

    Czytaj dalej »
  • Zapiekany ryż z jabłkami

    Zapiekany ryż z jabłkami

    Zapiekany ryż z jabłkami- smak mojego dzieciństwa! Pamiętam jak się nim zajadałam u babci… Jakie to było pyszne! <3 Dzisiaj w tą piękną, słoneczną pogodę stwierdziłam, że nie mam ochoty na żadne mięsko, ani nic w tym stylu. To takie proste, a jakie niesamowite w smaku. Mocno cynamonowe, z śmietankową masą na wierzchu smakuje…

    Czytaj dalej »
  • Racuszki twarogowe

    Racuszki twarogowe

    Racuszki na bazie białego sera są naprawdę pyszne! Ciasto jest dość puszyste, delikatne i baaaardzo sycące. Zaserwowałam je dzisiaj na śniadanie z dodatkiem plasterków świeżego, soczystego ananasa. Na ciepło smakowały ekstra! Krok 1  Do naczynia wbijamy białka ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić pozostałe…

    Czytaj dalej »
  • pudding z nasionami chia

    Słodki pudding z nasionami chia

    Słodki pudding z nasionami chia to moje nowe odkrycie. Wygląda i smakuje pysznie, a z dodatkiem świeżych owoców stanowi świetny pomysł na słodką i przede wszystkim sycącą przekąskę, śniadanie czy kolację.  Nasiona Chia słynne są ze swoich zdrowotnych właściwości, mają bardzo szerokie zastosowanie, dzięki czemu możemy „przemycać” do naszej diety dodatkową…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kisielową bezą

    Szarlotka z kisielową bezą

    W tym roku po dłuższych prośbach mojego taty (miłośnika wszystkiego co z jabłkami) zdecydowałam się na święta upiec kruchą szarlotkę z kisielową bezą. Oczywiście nie było to jedyne ciasto jakie upiekłam, jednak uważam je za jedno z bardziej udanych. Słodka beza i winne jabłka – takie połączenie to ja bardzo lubię i u mnie…

    Czytaj dalej »
  • Pani Walewska

    Pani Walewska znana jest pod różnymi nazwami. Robi furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu bo jest wręcz idealne: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa – całość stanowi super połączenie! Zainspirowałam się przepisem…

    Czytaj dalej »
  • BABECZKI

    Znikające babeczki

    Jakie macie najciekawsze, niezapomniane historie związane z Wielkanocnymi wypiekami? Ja mam ich sporo w zanadrzu. Będąc małą dziewczynką, która pchała się drzwiami i oknami do kuchni uwielbiałam każde rodzinne spotkanie, czy to święta, urodziny czy imieniny. Dlatego, że mogłam wtedy wykonać swoje bardziej lub mniej udane wypieki. Wierząc w zębowe…

    Czytaj dalej »
Close