Słodkości

  • Kinder Country

    Kinder Country (bez pieczenia)

    Domowe Kinder Country lepsze od oryginału? Tak, jest to możliwe! Robi się je błyskawicznie i trzeba przyznać, że jest niesamowicie smaczne. Cała filozofia to przygotowanie dwóch mas: jednej na bazie białej czekolady, a drugiej z mleczną czekoladą. Do obu mas dodaję płatki Nestle Kangus, mleko w proszku. Do przełożenia obu mas…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

    Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką!

    Nie mogłam sobie bardziej umilić piątku 13-stego! Pyszna latte oraz szarlotka z kisielową, cytrynową pianką… 🙂 Nie, wcale nie jest mi za dobrze! Ciasto wyszło naprawdę genialnie. Kruchy spód, jabłka pachnące cynamonem, a do tego cytrynowa pianka na bazie kisielu to jest to czego dzisiaj potrzebowałam. Wczoraj podczas treningu na bieżni…

    Czytaj dalej »
  • Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

    Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

    Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową są naprawdę pyszne! Przygotowuję je już któryś raz z kolei, lecz za każdym razem z innym nadzieniem. Ważne aby to nadzienie było gęste jak np. marmolada, konfitura, nutella, twaróg itp. Ciasto jest mięciutkie, puszyste. Po przestudzeniu polecam wykonać lukier i udekorować nim odrywane drożdżówki.…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowe placuszki

    Dyniowe placuszki

    Na śniadanie przygotowałam dzisiaj świetne dyniowe placuszki. Do tradycyjnego ciasta na placuszki dodałam własnoręcznie przygotowane puree z dyni, usmażyłam z obu stron. Po usmażeniu oprószyłam je lekko cukrem pudrem oraz podałam z ulubioną konfiturką! Ten piękny porcelanowy zestaw do kawy marki Altom Design pochodzi ze sklepu Pięknowdomu.pl. Wykonanie: Dynię obieramy,…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto marchewkowo-dyniowe

    Ciasto marchewkowo-dyniowe

    Ciasto marchewkowo-dyniowe z lukrem cynamonowym. Uwielbiam jak ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne i wyraziste. Takie właśnie jest to ciacho! Pięknie pachnie cynamonem, kroi się bez zarzutów… No cóż mogę więcej powiedzieć – sami wypróbujcie i się przekonajcie sami! Krok 1  Dynię obieramy, kroimy w kostkę, pieczemy…

    Czytaj dalej »
  • Jabłka w cieście

    Jabłka w cieście dyniowym!

    Dynia jest teraz moim największym źródłem inspiracji! Oto mój kolejny przepis z jej udziałem, czyli jabłka w cieście dyniowym! 🙂 Są to cienkie plasterki jabłka, które moczymy z każdej strony w cieście (dodałam do niego ugotowaną, zblendowaną dynię), a następnie smażymy z obu stron na patelni na małej ilości tłuszczu. Coś…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowa chałka z maślaną kruszonką

    W kuchni mogłabym spędzić większą część życia. Dlaczego? Jestem samoukiem, który uwielbia eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, udoskonalać przepisy, a później się nimi z Wami dzielić. Nowe sprzęty AGD są dla mnie takimi perełkami, zabawkami, które sprawiają jeszcze więcej frajdy z gotowania. Od jakiegoś czasu testuję…

    Czytaj dalej »
  • muffinki z kremem czekoladowym

    Czekoladowo-piernikowe muffinki z kremem czekoladowym

    Czekoladowo-piernikowe muffinki z kremem czekoladowym to świetny pomysł na małe co nieco do kawusi. Rzadko przygotowuję krem na wierzch muffinek, tym razem się skusiłam mimo tego, że dekorowanie nie jest moją najlepszą stroną. Chciałabym posiadać takie zdolności, lecz póki co powoli się tego uczę i mam nadzieję, że kiedyś będę…

    Czytaj dalej »
  • Kremówka z masą kajmakową

    Kremówka z masą kajmakową

    Wczoraj mnie naszła wielka ochota na kremówkę. Ostatnio kupiłam sobie jedną w cukierni, lecz szczerze mówiąc smakowała jak zmiksowana margaryna, więc stwierdziłam, że przygotuję sobie ją tym razem sama. Tak też uczyniłam 🙂 Masa budyniowa jest mocno waniliowa, jej kolor głównie zależy od intensywności koloru żółtek. Ja…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z krówką

    Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

    Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą…

    Czytaj dalej »
Close