Słodkości

  • Zapiekany ryż z jabłkami

    Zapiekany ryż z jabłkami z cynamonowym nadzieniem

    Zapiekany ryż z jabłkami robię od czasu do czasu i to nie tylko jako deser, czasem również traktuję go jako obiad, gdy nie mam ochoty na nic mięsnego. Jest to pyszny, syty posiłek, który zawsze znika w mgnieniu oka. Przygotowuję go tradycyjnie: ryż gotuję na mleku wraz  z cukrem waniliowym, jabłka prażę sama lub używam…

    Czytaj dalej »
  • Lava cake (ciastko z płynną czekoladą)

    Nie wiesz co przygotować na romantyczną kolację? Chcesz zaimponować komuś na pierwszej randce aby podbić jego serce? Przygotuj najlepszy deser jaki można sobie wyobrazić – Lava cake! W końcu przez żołądek do serca:) Jest to ciastko z płynną czekoladą, które najlepiej smakuje wyjęte prosto z piekarnika gdy czekolada będzie jeszcze…

    Czytaj dalej »
  • Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

    Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

    Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest wybitnie smaczny. Lekko kokosowy, delikatny, rozpływający się w ustach. Co najważniejsze nie opada, a także nie pęka. Ja swoje serniki ostatnimi czasy robię w taki sposób, że nie ubijam osobno piany z białek, lecz dodaję do masy serowej całe jaja. Ważne jest również, aby nie otwierać…

    Czytaj dalej »
  • Bananowa krówka

    Bananowa krówka (bez pieczenia)

    Osłodzę Ci teraz dzień! Jeżeli stoisz to lepiej usiądź, bo przygotowałam istną ambrozję dla podniebienia. Jest to bananowa krówka bez pieczenia. Składa się z kilku warstw herbatników, kremu budyniowego, masy kajmakowej, a także dużej ilości bananów. Jeżeli jesteś łasuchem, za którym co chwilę chodzi coś słodkiego to koniecznie…

    Czytaj dalej »
  • Budyniowe ciasteczka

    Dawno nie było u mnie żadnych ciasteczek. Z tej okazji przygotowałam kruche, budyniowe ciasteczka. Pięknie pachną wanilią, a znikają w oka mgnieniu. Z ciasta wychodzi ok 40 ciasteczek, które możesz po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub np. polać roztopioną czekoladą. Wykonanie: Z miękkiego masła oraz pozostałych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy…

    Czytaj dalej »
  • Deser musli w 10 minut

    Deser musli w 10 minut!

    Deser musi w 10 minut? To możliwe! Jest to kombinacja: śmietanki kremówki, mascarpone, dżemu malinowego oraz musli Crunchy. Całość jest lekko chrupiąca, kremowa. Z przepisu wychodzą 4 porcje 🙂 Wykonanie: Schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę. Po chwili dodajemy mascarpone, nadal miksujemy. Do czterech pucharków/szklanek…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowo-orzechowe muffinki

    Czekoladowo-orzechowe muffinki

    Walentynki muszą się koniecznie objawić słodkim akcentem. Przygotowałam meeega czekoladowo-orzechowe muffinki z dodatkiem orzechów włoskich. Ich wierzch udekorowałam mascarpone oraz kremem czekoladowym. Z przepisu wyszło mi 12 muffinek, lecz to zależy w jakich papilotkach czy foremkach na miffinki będziecie je piec. Wykonanie: W misce ucieramy jajka z cukrem, wlewamy mleko…

    Czytaj dalej »
  • Pączki z ziemniakami

    Pączki z ziemniakami

    W tłusty czwartek u mnie nigdy nie brakuje własnoręcznie robionych pączków. Moja mama dziś dzwoniła i z żalem mówiła, że musiała kupować pączki w piekarni zamiast delektować się moimi. Niestety do rodzinnego domu pojadę dopiero za niedługo (jak szybko zdam sesję :)! ) i wtedy znowu będę rodzince przygotowywać frykasy.…

    Czytaj dalej »
  • pączki idealne

    Pączki idealne – poradnik z filmikiem!

    Tłusty Czwartek już tuż tuż. Jak dla mnie domowy, własnoręcznie wykonany pączek smakuje wtedy milion razy lepiej niż ten ze sklepu i muszę przyznać, że z każdym rokiem wychodzą mi one coraz smaczniejsze. Moje pierwsze próby ich wykonania były wprost tragiczne! Nie wstydzę się tego powiedzieć,…

    Czytaj dalej »
  • Orzechowe ciasteczka z dżemem

    Orzechowe ciasteczka z dżemem

    Lubicie ciasteczka z orzechami? Ja takie bardzo lubię, w szczególności ze słodkim akcentem jak np. wszelkiego rodzaju konfitury. Upiekłam już jakiś czas temu kruche, orzechowe ciasteczka z konfiturą brzoskwiniową. Ich wierzch udekorowałam roztopioną białą czekoladą oraz migdałem. Krok 1  Z zimnego masła, jajka, cukru, mąki, proszku do pieczenia…

    Czytaj dalej »
Close