Łatwe przepisy na pyszne ciasta parzone

Bez wątpienia wyjątkowa kategoria słodkości, którą najczęściej kojarzymy z popularnymi ptysiami, jednak, jak się wkrótce przekonasz, ma ona do zaoferowania znacznie więcej. Wśród proponowanych przeze mnie przepisów na ciasto parzone znajdziesz wiele intrygujących, a co najważniejsze różnorodnych propozycji, które z miejsca podbiją serce każdego łasucha. Lekkie i puszyste wypieki doskonale sprawdzą się w roli szybkiej przekąski, a także jako nieco bardziej tradycyjna forma deseru. Nie dziwi zatem szerokie grono miłośników tego typu słodyczy.

Ciasto parzone — przepisy na ptysie, gniazdka i oponki

Wypieki tego rodzaju mogą poszczycić się niezwykle bogatą historią. Pierwsze przepisy na ciasto parzone pojawiły się już w XVIII wieku we Francji, dynamicznie zyskując na popularności. Przyjmowały one również najróżniejsze formy — od klasycznych pączków i ptysi, aż po pełne finezji gniazdka, a nawet oponki.

Choć w powszechnej świadomości utarło się, że tego rodzaju wypieki są raczej wymagające, możesz mieć pewność, że stosując się do kilku prostych wskazówek zawartych w moich przepisach z ciastem parzonym, nawet początkujący miłośnicy słodyczy poradzą sobie doskonale. Nagroda za wytrwałość jest natomiast wspaniała — ptysie, oponki, gniazdka czy kremówki to przysmaki, których nie trzeba przedstawiać.

Oryginalne sposoby na ptysie, oponki i gniazdka

Same przepisy na ciasto parzone nie są przesadnie skomplikowane, choć faktem jest, że wymagają one pewnej wprawy. Pierwszym krokiem, aby cieszyć się lekkimi oponkami, ptysiami czy gniazdkami, jest rozpuszczenie w garnku masła z dodatkiem wody. Następnie dodajemy mąkę, ucierając aż do uzyskania konsystencji szklistej pasty. Ostatnim krokiem jest dodanie jajka po ostudzeniu oraz ponowne wymieszanie. Jest to oczywiście jedynie ogólny zarys — szczegółowe wskazówki, jak również proporcje składników, znajdziesz na stronach poświęconych konkretnym wypiekom.

Nie czekaj zatem i zacznij odkrywać świat wspaniałych wypieków, który czeka na Ciebie na moim blogu!

RozwińZwiń