Przepisy na dobre kruche ciasta

  • Kremówka idealna

    Kremówka idealna

    Szukasz przepisu na idealną kremówkę? Ten właśnie taki jest! Cały jej sekret opiera się na idealnym kremie budyniowym, który przygotowuję zawsze na bazie jajek (głównie żółtek), mleka, laski wanilii. Robię kremówkę dość często, zawsze wychodzi idealna. Używam gotowego ciasta francuskiego ponieważ z ręką na sercu jakoś…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z bezą

    Szarlotka z bezą

    Szarlotka z bezą – jak dla mnie klasyk wśród ciast, które mogłabym piec i jeść cały rok. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia ciast. Odkąd tylko pamiętam, jak się pytałam w domu co upiec, to mój tata życzył sobie szarlotkę więc przez te wszystkie lata można powiedzieć, że doszłam do perfekcji. Bardzo…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z pianką

    Szarlotka z pianką budyniową

    Chodziło wczoraj za mną jakieś ciacho… Nie do końca wiedziałam co i nie mogłam się zdecydować co upiec. Wreszcie wymyśliłam! Szarlotka z pianką budyniową, bo nie można jej nazwać tradycyjną, słodką bezą. Jak ja dawno jej nie jadłam… Szarlotka na kruchym cieście W sumie nie pamiętam też kiedy ostatnio jadłam kupcze ciasto…

    Czytaj dalej »
  • malinowa pychotka

    Malinowa pychota z budyniową pianką

    To ciasto jest obłędne! Robiłam je nieskończoną ilość razy i zawsze wychodzi świetne. Sprawdza się zarówno jako ciasto, które wykonuje się na co dzień, jak i odświętnie. Kruchy spód dzięki mące puszystej typu krupczatka firmy Lubella, delikatna pianka budyniowa i do tego pyszne maliny… <3 Uwielbiam…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka idealna

    Szarlotka idealna

    Jedliście kiedyś taką szarlotkę, której smak pamiętacie do dzisiaj? Tak dobrą, że jej smak ciężko teraz czymkolwiek przebić? 🙂 Ja właśnie taką wykonałam z przepisu starego jak świat! Znalazłam go w zakurzonej książce kulinarnej, która miała około 30 lat… Od dziś stała się moją ulubioną i aż mnie korci…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z cytrynową nutką

    Szarlotka ta jest połączeniem kwaśnych jabłek, cynamonu, skórki z cytryny i słodkiego ciasta.  Jak dla mnie idealne połączenie bo takie smaki to lubię najbardziej. Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła. Jeżeli jej jeszcze nie próbowałaś/eś zrobić to bardzo polecam bo wykonanie jest dość proste a efekt niesamowicie aromatyczny,…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kisielową bezą

    Szarlotka z kisielową bezą

    W tym roku po dłuższych prośbach mojego taty (miłośnika wszystkiego co z jabłkami) zdecydowałam się na święta upiec kruchą szarlotkę z kisielową bezą. Oczywiście nie było to jedyne ciasto jakie upiekłam, jednak uważam je za jedno z bardziej udanych. Słodka beza i winne jabłka – takie połączenie to ja bardzo lubię i u mnie…

    Czytaj dalej »
  • Pani Walewska

    Pani Walewska znana jest pod różnymi nazwami. Robi furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu bo jest wręcz idealne: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa – całość stanowi super połączenie! Zainspirowałam się przepisem…

    Czytaj dalej »
  • Mazurek

    Mazurek kajmakowo – porzeczkowy

    Mazurek kajmakowo-porzeczkowy to takie słodko kwaśne połączenie, na kruchym cieście. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Przygotowałam go w kształcie kolorowej pisanki Wielkanocnej. Początkowo miał być tylko z masą kajmakową jednak stwierdziłam, że będzie zdecydowanie za słodki więc użyłam do niego mojego własnoręcznie robionego dżemu z czarnej i czerwonej porzeczki. Moim zdaniem w takim wydaniu…

    Czytaj dalej »
  • Owocowy torcik na kruchym cieście

    Pyszne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką. Tym razem super się sprawdziło jako torcik urodzinowy, który pomagała mi robić moja 7- letnia chrześnica 🙂 Wykonanie ciasta powinno Ci sprawić najmniejszego problemu. Ten przepis mam już od dawna, robiłam go wielokrotnie i kilka osób mnie o niego…

    Czytaj dalej »
Back to top button