Ciasta kruche

  • Rurki z kremem

    Rurki z kremem budyniowym

    Rurki z kremem budyniowym je się u mnie często lecz zawsze te ze sklepu. Nigdy ich wcześniej sama nie robiłam z bardzo prostego powodu – nie miałam do nich foremek. Gdy zobaczyłam je na promocji w większym supermarkecie stwierdziłam, że czas spróbować zrobić je samodzielnie. Znalazłam przepis na stronie blogerki Moje Wypieki (jest to dla…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z pianką

    Szarlotka z pianką budyniową

    Chodziło wczoraj za mną jakieś ciacho… Nie do końca wiedziałam co i nie mogłam się zdecydować co upiec. Wreszcie wymyśliłam! Szarlotka z pianką budyniową, bo nie można jej nazwać tradycyjną, słodką bezą 🙂 Jak ja dawno jej nie jadłam… W sumie nie pamiętam też kiedy ostatnio jadłam kupcze ciasto z cukierni więc jestem…

    Czytaj dalej »
  • malinowa pychotka

    Malinowa pychota z budyniową pianką

    To ciasto jest obłędne! Robiłam je nieskończoną ilość razy i zawsze wychodzi świetne. Sprawdza się zarówno jako ciasto, które wykonuje się na co dzień, jak i odświętnie. Kruchy spód dzięki mące puszystej typu krupczatka firmy Lubella, delikatna pianka budyniowa i do tego pyszne maliny… <3 Uwielbiam…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka idealna

    Szarlotka idealna

    Jedliście kiedyś taką szarlotkę, której smak pamiętacie do dzisiaj? Tak dobrą, że jej smak ciężko teraz czymkolwiek przebić? 🙂 Ja właśnie taką wykonałam z przepisu starego jak świat! Znalazłam go w zakurzonej książce kulinarnej, która miała około 30 lat… Od dziś stała się moją ulubioną i aż mnie korci…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z cytrynową nutką

    Szarlotka ta jest połączeniem kwaśnych jabłek, cynamonu, skórki z cytryny i słodkiego ciasta.  Jak dla mnie idealne połączenie bo takie smaki to lubię najbardziej. Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła. Jeżeli jej jeszcze nie próbowałaś/eś zrobić to bardzo polecam bo wykonanie jest dość proste a efekt niesamowicie aromatyczny,…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kisielową bezą

    Szarlotka z kisielową bezą

    W tym roku po dłuższych prośbach mojego taty (miłośnika wszystkiego co z jabłkami) zdecydowałam się na święta upiec kruchą szarlotkę z kisielową bezą. Oczywiście nie było to jedyne ciasto jakie upiekłam, jednak uważam je za jedno z bardziej udanych. Słodka beza i winne jabłka- takie połączenie to ja bardzo lubię i u mnie w domu…

    Czytaj dalej »
  • Pani Walewska

    Pani Walewska znana jest pod różnymi nazwami. Robi furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu bo jest wręcz idealne: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa – całość stanowi super połączenie! Zainspirowałam się przepisem…

    Czytaj dalej »
  • Mazurek

    Mazurek kajmakowo – porzeczkowy

    Mazurek kajmakowo-porzeczkowy to takie słodko kwaśne połączenie, na kruchym cieście. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Przygotowałam go w kształcie kolorowej pisanki Wielkanocnej. Początkowo miał być tylko z masą kajmakową jednak stwierdziłam, że będzie zdecydowanie za słodki więc użyłam do niego mojego własnoręcznie robionego dżemu z czarnej i czerwonej porzeczki. Moim zdaniem w takim wydaniu…

    Czytaj dalej »
  • Owocowy torcik na kruchym cieście

    Pyszne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką. Tym razem super się sprawdziło jako torcik urodzinowy, który pomagała mi robić moja 7- letnia chrześnica 🙂 Wykonanie ciasta powinno Ci sprawić najmniejszego problemu. Ten przepis mam już od dawna, robiłam go wielokrotnie i kilka osób mnie o niego…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto śliwkowe z kokosową bezą

    Mój tata od jakiegoś czasu ciągle mówił, że ma ochotę na ciasto śliwkowe. Postanowiłam więc zrobić kruche ciasto z dodatkiem bezy, lecz nie takiej zwyczajnej ale z posmakiem kokosowym. Wydaje mi się, że fajniejszego połączenia ze śliwkami nie mogłam zrobić. Cały przepis powstał przez przypadek a efekt końcowy wyszedł rewelacyjnie.  Ciasto znikało w mgnieniu oka, aż bałam…

    Czytaj dalej »
Close