Ciasta kruche

  • Pleśniak z dżemem wiśniowym

    Pleśniak z dżemem wiśniowym

    Przygotowałam świetne ciasto, o dość śmiesznej nazwie Pleśniak z dżemem. Pewnie już kiedyś o nim słyszeliście, a może nawet jedliście. Jest to kruche ciasto jasne oraz kakaowe, przełożone dżemem wiśniowym oraz bezą. Coś pysznego! Krok 1  Z żółtek, mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru oraz soli wyrabiamy ciasto. Dzielimy je…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

    Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką!

    Nie mogłam sobie bardziej umilić piątku 13-stego! Pyszna latte oraz szarlotka z kisielową, cytrynową pianką… 🙂 Nie, wcale nie jest mi za dobrze! Ciasto wyszło naprawdę genialnie. Kruchy spód, jabłka pachnące cynamonem, a do tego cytrynowa pianka na bazie kisielu to jest to czego dzisiaj potrzebowałam. Wczoraj podczas treningu na bieżni…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z krówką i orzeszkami

    Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

    Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą…

    Czytaj dalej »
  • Pychotka

    Śliwkowa pychotka z pianką śmietankowo-yerbacianą!

    Sezon śliwkowy w pełni! Jeżeli szukasz przepisu na dobre ciacho z ich udziałem to polecam śliwkową pychotkę z śmietankowo-yerbacianą pianką. Pychotka składa się z kruchego ciasta, śliwek oraz pianki budyniowej, do której użyłam zimnego, zaparzonego naparu Yerba Mate. Yerba Mate jest to napój, który dosyć, że świetnie pobudza to można powiedzieć, że jest również…

    Czytaj dalej »
  • Kruche ciasto z owocami

    Kruche ciasto z owocami lata!

    Kruche, owocowe, delikatne ciasto… Kto by takiego nie zjadł? Dzisiaj było delikatnie chłodniej, więc wykorzystałam ten moment i przygotowałam pyszne kruche ciasto z owocami lata! Różowy kolor pianki uzyskałam, dzięki temu, że dodałam kisiel wiśniowy, a dodatki jakie użyłam to maliny oraz gęsty dżem porzeczkowy z kawałkami owoców (bardziej polecam…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka

    Szarlotka – jak u mamy!

    Jabłek jest teraz coraz więcej. U mnie w sadzie mamy ich nawet nadmiar, więc oprócz przetworów wykonuję często domowe szarlotki. Jak można się oprzeć takiej ciepłej, kruchej szarlotce z krateczką na wierzchu? Ja nie potrafię odmówić kawałeczka, a do tego gałka lodów waniliowym i latte z syropem smakowym… Rewelka! Wykonanie:…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto Snickers

    Ciasto Snickers

    Ciasto snickers myślę, że jadł już każdy! Uwielbiam takie połączenie kruchego ciasta, masy budyniowej, kajmakowej… Tym razem nie jest to zwykły Snickers, lecz z dodatkiem pysznej kawy smakowej TeaRebels. Jest to kawa w stylu Times Square energetyzująca z sosem brulee. Jej piękny aromat nadaje świetnego akcentu w cieście oraz w masie…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z bezą i kruszonką

    Szarlotka z bezą i kruszonką

    Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Najwięcej ich przygotowuję w jesieni, kiedy mamy jabłek pod dostatkiem. Tym razem przygotowałam szarlotkę z bezą oraz kruszonką. Jest ono bardzo proste do przygotowania, a to co w nim jest świetne to to, że mimo wszystko nie jest bardzo słodkie. Specjalnie nigdy nie słodzę…

    Czytaj dalej »
  • Truskawkowa chmurka

    Truskawkowa chmurka

    Truskawkowa chmurka to idealny wypiek nie tylko na niedziele, lecz również na święta, urodziny czy inne uroczystości rodzinne. Pięknie się prezentuje, super smakuje i wpasowuje się idealnie w moje kubki smakowe, dzięki temu, że jest lekkie jak chmurka, mocno owocowe, a do tego ta beza z płatkami migdałowymi… Sezon na truskawki właśnie się zaczął więc jeśli…

    Czytaj dalej »
  • Kremówka idealna

    Kremówka idealna

    Szukasz przepisu na idealną kremówkę? Ten właśnie taki jest! Cały jej sekret opiera się na idealnym kremie budyniowym, który przygotowuję zawsze na bazie jajek (głównie żółtek), mleka, laski wanilii. Robię kremówkę dość często, zawsze wychodzi idealna. Używam gotowego ciasta francuskiego ponieważ z ręką na sercu jakoś…

    Czytaj dalej »
Close