Ciasta kruche

  • Ciasto Pani Walewska

    Ciasto Pani Walewska

    Ciasto Pani Walewska to idealny wypiek na wiele okazji: urodziny, imieniny, czy święta. Przygotowywałam je już tyle razy, że nie jestem w stanie podać nawet roku, w którym zrobiłam je po raz pierwszy. Jednak myślę, że chodziłam wtedy do gimnazjum i byłam zachwycona kiedy tak trudne i skomplikowane (na pierwszy rzut oka tak wygląda) mi wyszło…

    Czytaj dalej »
  • kruche ciasto ze śliwkami

    Kruche ciasto ze śliwkami

    Uwielbiam wszelkie ciasta z owocami! Teraz, kiedy zaczął się sezon na śliwki to z tych pierwszych zebranych prosto z drzewa postanowiłam przygotować pyszne, kruche ciasto ze śliwkami! Najlepiej do wypieków sprawdzają się śliwki węgierki. Moje były naprawdę bardzo słodkie, więc jedynie je posypałam odrobiną bułki tartej (gdy Wasze śliwki są lekko…

    Czytaj dalej »
  • Tarta z malinami i borówkami

    Tarta z malinami i borówkami

    Tarta z malinami i borówkami to idealny, bardzo wakacyjny wypiek. Składa się z kruchego spodu i pysznego kremu budyniowego, którego używam również do kremówki czy karpatki. Wierzch tarty możesz udekorować świeżymi owocami lata np. malinami, truskawkami, borówkami czy jagodami. Jest po prostu obłędna w smaku! Tarta z owocami cieszy się u nas dużą popularnością.…

    Czytaj dalej »
  • proste ciasto z truskawkami

    Proste ciasto z truskawkami

    Jeżeli szukasz przepisu na pyszne i bardzo proste ciasto z truskawkami to przychodzę Ci z pomocą! Kruche ciasto, różowa pianka budyniowa i soczyste truskawki… To musiało się udać! Skąd różowy kolor pianki? Do bardzo dobrze ubitych białek dodajemy sypki budyń malinowy i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki. Placek z truskawkami to świetna…

    Czytaj dalej »
  • szarlotka z gruszkami i orzechami

    Jesienna szarlotka z gruszkami i orzechami

    Uwielbiam podróże, zwiedzanie, poznawanie nieznanych mi kultur. Dlaczego? Głównie dlatego, że łączą się one z doświadczeniem spróbowania obcych mi smaków, zapachów i aromatów. Od kiedy pamiętam, byłam niesamowicie zakochana w kuchni włoskiej. W styczniu tego roku polecieliśmy na tydzień do Rzymu, gdzie spróbowałam prawdziwej włoskiej pizzy, a także niesamowitego…

    Czytaj dalej »
  • Borówkowa pychota

    Borówkowa pychota z budyniową pianką

    Sezon na borówki w pełni! Jagodzianki w tym roku robiłam już dwa razy, lecz ze względu na ich szybkie znikanie gdy są jeszcze ciepłe nie zdążyłam zrobić żadnych zdjęć… Moim zdaniem żadne drożdżówki nie są tak dobre jak jagodzianki polane cienką warstwą lukru… Zostało mi prawie pół kilograma borówek i stwierdziłam,…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kawałkami ananasa

    Szarlotka z kawałkami ananasa

    Zastanawiasz się co upiec na weekend? Też tak czasami mam, że kompletnie nie wiem co upiec. Wtedy stawiam na najprostsze rozwiązania jak np. szarlotka. Wykonałam ją na kruchym cieście, z dodatkiem drobno pokrojonych kawałków ananasa z puszki, a także z delikatną cytrynową pianką. Wyszła bardzo owocowa, pełna smaku, a do tego jak pięknie…

    Czytaj dalej »
  • Migdałowa szarlotka

    Migdałowa szarlotka

    Co najczęściej piekę? Szarlotkę albo rogaliki drożdżowe – standard! 🙂 Tym razem przygotowałam kruchą szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz migdałowo-budyniową pianką. Posiekane płatki migdałowe nadają fajnej chrupkości dla całego ciasta. Migdałowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Cały jej sekret to podprażone wcześniej jabłka (można…

    Czytaj dalej »
  • pierniko-makowiec z bezą

    Świąteczny pierniko-makowiec z bezą

    Co roku przed Wigilią robota w kuchni u nas wrze, krzątamy się z mamą przygotowując smakołyki na świąteczny stół. Mama zazwyczaj jest od tych wytrawnych rzeczy (uszka, pierogi, gołąbki, rybka, barszcz). Ja z kolei daję się ponieść słodkim wypiekom, które wprost uwielbiam przygotowywać. Nic innego nie sprawia mi…

    Czytaj dalej »
  • Miodownik

    Miodownik

    Miodownik króluje u nas od zawsze. Składa się z kruchych blatów, masy z kaszy mannej, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Blaty najpierw są lekko twardawe, następnie robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą. Wykonanie: Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Całość dzielimy na 3 części, zawijamy…

    Czytaj dalej »
Close