Ciasta drożdżowe
-
Rogaliki ziemniaczane z powidłami
Zostały Ci z wczorajszego obiadu ziemniaki i nie wiesz co z nimi zrobić? Dodaj je do drożdżowego ciasta i upiecz fantastyczne rogaliki ziemniaczane! To mój sprawdzony trik, aby ciasto drożdżowe zachowało przez dłuższy czas świeżość i miękkość. Do rogalików możesz dodać powidła śliwkowe, marmoladę czy nutellę – zawsze smakują wybornie. Dzisiejszy przepis…
Czytaj dalej » -
Rogaliki z konfiturą z wiśni
Jak ja uwielbiam drożdżowe wypieki! Chyba nigdy mi się nie znudzą 🙂 Wykorzystując brzydką pogodę, odpaliłam piekarnik i przygotowałam na szybko drożdżowe rogaliki z pyszną konfiturą z wiśni. Krok 1 Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml) , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze…
Czytaj dalej » -
Puchate bułeczki z dżemem
Uwielbiam drożdżowe wypieki! Szczególnie bułeczki z dżemem wyjęte prosto z piekarnika 🙂 Istna rewelka dla podniebienia. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puchate, pięknie wyrośnięte i mięciutkie. Możesz przygotować je z ulubionym nadzieniem jak np. nutella, dżemy, powidła czy świeże owoce (polecam borówki amerykańskie!). Krok 1 Do kubka…
Czytaj dalej » -
Drożdżowe rogaliki z dżemem
Weekend majowy w tym roku nie jest zbyt piękny, więc jeżeli zamiast grilla robisz przyjęcie u siebie to takie rogaliki będą w sam raz na taką okoliczność. Oprócz kiełbasek, szaszłyków i innych przekąsek imprezowych polecam wykonać takie oto pyszne rogaliki, które wprost uwielbiamy w naszym domu. Robię je minimum…
Czytaj dalej » -
Drożdżówki z owocami i kruszonką
Już prawie maj, a dalej jest zimno, deszczowo, ponuro. Jutro będę biec w biegu nocnym na 10 km w Krakowie, a czarno to widzę, ponieważ zapowiadają 7 stopni i deszcz… No cóż, jakoś muszę dać radę 🙂 W końcu biegałam już w dużo gorszych warunkach. Dzisiaj na poprawę humoru zapraszam…
Czytaj dalej » -
Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem
Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem porzeczkowym jest naprawdę bardzo smaczne. Przygotowałam do niego dodatkowo kruszonkę waniliową, która nadała fajny, chrupiący posmak z wierzchu. Ciasto wychodzi mięciutkie, pięknie się kroi na talerzyki. Ciasto idealne do kawusi! 🙂 Krok 1 Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy…
Czytaj dalej » -
Drożdżówki z serem i dżemem
Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym stanowi pyszne połączenie. Dodatkowo można się pokusić o przygotowanie maślanej kruszonki, lecz uważam, że w takiej wersji są równie smaczne. Idealnie się sprawdzą jako drugie śniadanie do szkoły, pracy czy nawet na piknik na łonie natury. Krok 1 Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie…
Czytaj dalej » -
Rogaliki z dżemem i płatkami migdałowymi
Sposób na umilenie sobie brzydkiego, deszczowego dnia, w którym padał deszcz ze śniegiem, mimo tego, że dwa dni temu chodziłam już w sandałkach? Najlepszy pomysł to przygotowanie pysznych, puchatych rogalików z dżemem truskawkowym i płatkami migdałowymi + ciepłe kakao 🙂 Pełnia szczęścia! Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, niestety…
Czytaj dalej » -
Kajzerki z sezamem i makiem
Ostatnio przygotowywałam swoje pierwsze w życiu kajzerki i powiem Wam, że wyszły świetne! Dzisiaj zrobiłam je od nowa tylko tym razem wykonałam je z sezamem oraz makiem. Taka ciepła, domowa kajzerka wyciągnięta prosta z piekarnika w połączeniu z pysznym dżemem stanowi połączenie idealne <3 Krok 1 Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy…
Czytaj dalej » -
Drożdżowe zawijańce z dżemem
Delikatne, puszyste ciasto przełożone śliwką prażoną z czekoladą… Do tego polane cytrynowym lukrem – połączenie idealne! Są to odrywane drożdżowe zawijańce z dżemem, które z pewnością podbiją Twoje serce oraz podniebienie. Wychodzą super w mniejszej kwadratowej foremce (9 większych drożdżówek) wtedy je równomiernie porozkładaj aby bardzo nie rozlazły się…
Czytaj dalej »