Przepisy na Boże Narodzenie

  • Paszteciki z pieczarkami

    Paszteciki z pieczarkami

    Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? Ja zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiam barszcz na domowym zakwasie. Do niego obowiązkowo muszą być uszka lub paszteciki. Paszteciki z pieczarkami są nieodłącznym elementem barszczu. Może rzeczywiście na wigilię tradycyjnie je się go z uszkami, lecz tak naprawdę w normalny dzień w domach królują…

    Czytaj dalej »
  • Makowa panienka

    Makowa panienka z migdałami i wiśniami

    Chcesz zrobić w tym roku na Wigilię super ciasto jakiego wcześniej nie jedliście? U mnie nigdy nie wygląda to tak, że co roku piekę konkretnego sernika, makowca i nic innego nie wchodzi w rachubę. Owszem, zawsze na moim stole znajduje się ciasto z makiem, jednak pod różnymi postaciami. Już w tamtym roku rzuciła mi…

    Czytaj dalej »
  • Ryba po grecku

    Ryba po grecku – odchudzony przepis

    Czas zacząć szykować przepisy na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowałam rybę po grecku, lecz w nieco odchudzonej wersji. Upiekłam ją w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że smakuje naprawdę super! Inspirację do przepisu znalazłam tu (klik). Krok 1  Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Układamy w naczyniu żaroodpornym.…

    Czytaj dalej »
  • pancakes z orzechami

    Piernikowe pancakes z orzechami

    Szybkie placuszki bez użycia miksera? Polecam piernikowe pancakes z orzechami! Stanowią fajny pomysł na śniadanie czy kolację. Do ciasta dodajemy przyprawę do piernika oraz posiekane orzechy, dzięki czemu są bardzo chrupiące i pięknie pachną. Krok 1  Do miski wlewamy jogurt grecki, dodajemy mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę. Mieszamy…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto Krówka

    Ciasto Krówka

    Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystkie ciasta, w których występuję krówkowy/kajmakowy akcent. Przygotowałam ciasto Krówka na biszkopcie z pysznym, domowym budyniem waniliowym. To ciacho idealnie się sprawdzi do kawusi! Wykonanie:   Białka ubijam na sztywno, po chwili wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, lekko miksujemy.…

    Czytaj dalej »
  • Pieczony leszcz

    Pieczony leszcz plus szpinak i ziemniaczki

    Lubicie pieczone ryby? Prawdę mówiąc smażone filety rybne mi się po prostu znudziły. Przygotowałam dzisiaj ciekawą propozycję na obiad – pieczony leszcz ułożony na serowym szpinaku, a do tego pieczone ziemniaczki z koperkiem. Całość komponuje się naprawdę świetnie i nie wymaga zbytnich zdolności kulinarnych. Leszcz jest rybą, po którą…

    Czytaj dalej »
  • muffinki z kremem czekoladowym

    Czekoladowo-piernikowe muffinki z kremem czekoladowym

    Czekoladowo-piernikowe muffinki z kremem czekoladowym to świetny pomysł na małe co nieco do kawusi. Rzadko przygotowuję krem na wierzch muffinek, tym razem się skusiłam mimo tego, że dekorowanie nie jest moją najlepszą stroną. Chciałabym posiadać takie zdolności, lecz póki co powoli się tego uczę i mam nadzieję, że kiedyś będę…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z krówką

    Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

    Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą…

    Czytaj dalej »
  • drożdżówki z serem

    Krakowskie drożdżówki z serem

    Wrzesień. Szkoła. Koniec wakacji dzieci, urlopów. Jak sobie poradzić z powrotem do codziennych obowiązków? Mogę Ci jedynie nasunąć pomysł na domowe drożdżówki z serem i lukrem, które mogą zastąpić zwykłe kanapki dla dzieci, czy do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść (szybko…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowo-piernikowa rozkosz

    Czekoladowo-piernikowa rozkosz

    Przygotowałam niesamowicie pyszne ciasto, które nazwałam CZEKOLADOWO-PIERNIKOWA ROZKOSZ. Skąd taka nazwa? Przede wszystkim składa się on z czekoladowego biszkoptu ze szczyptą przyprawy do piernika, musu czekoladowego, masy waniliowej z amaretto oraz dżemu z czarnej porzeczki, który dodaje odrobinę rześkości, kwaśniejszej nutki. Całość uwieńczyłam pierniczkami nadziewanymi w białej czekoladzie…

    Czytaj dalej »
Close