Przepisy na pieczywo

  • chlebek bananowy fit

    Chlebek bananowy fit

    Chlebek bananowy fit to pyszny wypiek w nieco odchudzonej wersji. Jak dla mnie rewelacja! Ten ekspresowy chlebek bananowy przygotowałam bez cukru, bez mąki i dodałam bardzo mało tłuszczu. Ciasto wychodzi puchate, pięknie się kroi, a do tego tak bosko smakuje! Uwielbiam takie fit wypieki, które można jeść bez wyrzutów…

    Czytaj dalej »
  • Chlebki naan

    Chlebki naan

    Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej.…

    Czytaj dalej »
  • chleb z garnka

    Chleb z garnka z prażoną cebulką, słonecznikiem i sezamem

    Ostatnio Wam pokazywałam mój najnowszy wypiek i odkrycie smakowe – chleb z garnka z prażoną cebulką, słonecznikiem, sezamem i pestkami dyni! Jaki on jest boski w smaku!!! Chrupiąca skórka, delikatny środek, który tak pięknie się kroi… Dodatkowo podkreśliłam jego smak podsmażoną cebulką i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę! Chleb…

    Czytaj dalej »
  • Chleb pszenno żytni

    Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami

    Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami jest obłędnie smaczny! Odkąd zaczęłam piec własne pieczywo, to nie potrafię się przerzucić na chleby czy bułki ze sklepu… To niestety bilet tylko w jedną stronę! Mój chleb pszenno żytni upiekłam wraz z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, sezamem, makiem, a także łuskanym słonecznikiem. Jest mięciutki, z chrupiącą…

    Czytaj dalej »
  • chleb domowy

    Chleb domowy

    Uwielbiam domowe ciepłe pieczywo, które już z samym posmarowanym masłem smakuje wybitnie. Myślę, że nie ma osoby jaka potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki ze świeżo upieczonego chleba na śniadanie czy kolację. Muszę przyznać, że chleb domowy obsypany z wierzchu makiem, z chrupiącą skórką jest genialny w smaku! Chleb To najlepszy chleb…

    Czytaj dalej »
  • cebularze

    Cebularze

    Cebularze to taka kulinarna wizytówka Lubelszczyzny! Tradycyjne cebularze to przede wszystkim miękkie ciasto drożdżowe, o chrupiących boczkach, a także bardzo aromatyczne cebulowe nadzienie z dodatkiem maku. Przyznaję się bez bicia, ale niestety nie było mi dane jeść takich oryginalnych np. z piekarni w Lublinie, więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce! Cebularze Początkowo…

    Czytaj dalej »
  • domowe hot-dogi

    Domowe hot-dogi

    Szczerze mówiąc nigdy nie jadam hot-dogów na stacjach czy barach, jednak takie domowe hot-dogi to bardzo lubię! Myślę, że dla wielu osób hot-dog na stacji benzynowej to ostateczność jeżeli wraca się z dalekiej podróży, a głód doskwiera już od dłuższego czasu. Jestem przekonana, że większość z Was też tak ma… Bułki do hot-dogów Wiele osób…

    Czytaj dalej »
  • chleb

    Prosty chleb pszenny

    Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze! Jak raz wyjdzie Ci wspaniały chleb z chrupiącą skórką lub rozpływające się w ustach bułeczki to z pewnością nie wrócisz już do tych sklepowych. Zapraszam do wypróbowania najnowszego przepisu na prosty chleb pszenny, do którego będziesz potrzebować świeżych lub suchych drożdży. Chleb pszenny Ten pyszny chleb…

    Czytaj dalej »
  • bułki

    Proste bułki śniadaniowe

    Proste bułki śniadaniowe to pyszny wypiek, idealny na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie, delikatne w smaku, a dodatkowo pięknie się kroją. Te domowe bułeczki są w moim domu uwielbiane przez wszystkich. Znikają w oka mgnieniu, a najlepsze są takie cieplutkie posmarowane masłem. Te pyszne bułeczki śniadaniowe są niezastąpione gdy zabraknie…

    Czytaj dalej »
  • Kajzerki

    Kajzerki

    Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! Uwielbiam ten piękny zapach świeżo upieczonych bułek czy chleba. Moimi ulubionymi bułkami są kajzerki lecz wszystkie nafaszerowane są spulchniaczami, dodatkami aby wyglądały na jak najdłużej świeże… Ostatnio przerzuciłam się na pieczywo ciemne, wieloziarniste lecz od czasu do czasu również sięgam po białe…

    Czytaj dalej »
Back to top button