Przepisy świąteczne

Święta to wyjątkowy okres, na który czekamy z utęsknieniem przez cały rok. W tym czasie zajadamy się pysznościami z rodziną, a nasze kubki smakowe są wręcz wniebowzięte. Co roku mamy jednak problem aby znaleźć odpowiednie przepisy świąteczne, dlatego stworzyłam kategorię, która zawiera sprawdzone i moim zdaniem najlepsze przepisy na święta.

Wypróbuj moje rodzinne przepisy świąteczne na: Świąteczne uszka, Tradycyjny barszcz z kulebiakiem, Najlepsze pierogi wigilijne, Pierogi z kapustą i grzybami czy Rybę po grecku. Zobacz też moją propozycję na 12 przepisów na wigilijne przepisy.

Oczywiście nie może na naszym stole zabraknąć słodkości! Zobacz przepisy świąteczne na Nadziewane pierniczki, Sernik piernikowyZawijany makowiec z lukrem cytrynowym czy Piernik z orzechami. Polecam też przepis na tradycyjną Kutię.

  • Pierniczki last minute

    Pierniczki last minute!

    W ostatniej chwili zdecydowałaś/eś się na upieczenie pierniczków? Te pierniczki last minute na bank Ci się spodobają! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Super jeżeli będziesz mieć foremki w kształcie gwiazdek, a ostatecznie wytnij po prostu kółka przy pomocy szklanek. Do środka ciasta dodałam konfiturę figową, ale równie fajnie…

    Czytaj dalej »
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    Muszę przyznać, że sama nie jestem wielką fanką śledzi. Rzadko je przygotowuję, prędzej zjem je w gościnie u kogoś. Jak do tej pory, najlepsze śledzie jakie jadłam to były – śledzie po kaszubsku! Są bardzo szybkie do przygotowania i będą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Wykonanie: Zaczynamy od zalewy. Wszystkie składniki zagotowujemy,…

    Czytaj dalej »
  • Zupa grzybowa z wolnowaru

    Zupa grzybowa z wolnowaru

    Kto się potrafi oprzeć aromatycznej zupie grzybowej? Ja dodałam do mojej pieczarki, suszone borowiki, suszone podgrzybki. Osobno ugotowałam makaron świderki. Zupę grzybową przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic.   Wykonanie: Misę wolnowaru wyjmujemy, smażymy na płycie indukcyjnej z małą ilością oleju posiekaną…

    Czytaj dalej »
  • Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

    Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

    Nie wyobrażam sobie świąt czy większych rodzinnych uroczystości bez domowego pasztetu. Robię go z różnego mięsa, ale tym razem pokusiłam się o drobiowy ze słodkim akcentem suszonej śliwki… Wiem, że jest pracochłonny, chwile trzeba czasu poświęcić na jego przygotowanie, ale mówię Wam, że WARTO! 🙂 Kroi się fenomenalnie, jak szynka. Pachnie…

    Czytaj dalej »
  • drożdżówki z makiem

    Zawijane drożdżówki z makiem

    Pamiętacie zawijane, krakowskie drożdżówki z serem, które robiłam jakiś czas temu? Przygotowałam teraz ich wersję z makiem oraz lukrem. Jeżeli mielibyście problem z ich zwijaniem to polecam oglądnąć filmik poniżej, tylko masę serową zastąpić makową 🙂 Wykonanie: Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół…

    Czytaj dalej »
  • Zawijany makowiec

    Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

    Obowiązkowy wypiek świąteczny? Oczywiście zawijany makowiec drożdżowy! Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami. Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie…

    Czytaj dalej »
  • Miodownik

    Miodownik

    Miodownik króluje u nas od zawsze. Składa się z kruchych blatów, masy z kaszy mannej, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Blaty najpierw są lekko twardawe, następnie robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą. Wykonanie: Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Całość dzielimy na 3 części, zawijamy…

    Czytaj dalej »
  • Miodowy piernik z powidłami

    Miodowy piernik z powidłami

    Nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. Koniecznie musi być z miodem i powidłami śliwkowymi. Też tak macie? 🙂 Przygotowałam wczoraj pyszny miodowy piernik, przełożony powidłami, polany polewą z gorzkiej czekolady oraz posypany posiekanymi orzechami. Szkoda, że nie mogę Wam przesłać chociaż odrobinę jego zapachu… Bo jego aromat unosił się…

    Czytaj dalej »
  • Makowa panienka

    Makowa panienka z migdałami i wiśniami

    Chcesz zrobić w tym roku na Wigilię super ciasto jakiego wcześniej nie jedliście? U mnie nigdy nie wygląda to tak, że co roku piekę konkretnego sernika, makowca i nic innego nie wchodzi w rachubę. Owszem, zawsze na moim stole znajduje się ciasto z makiem, jednak pod różnymi postaciami. Już w tamtym roku rzuciła mi…

    Czytaj dalej »
  • Ryba po grecku

    Ryba po grecku – odchudzony przepis

    Czas zacząć szykować przepisy na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowałam rybę po grecku, lecz w nieco odchudzonej wersji. Upiekłam ją w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że smakuje naprawdę super! Inspirację do przepisu znalazłam tu (klik). Krok 1  Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Układamy w naczyniu żaroodpornym.…

    Czytaj dalej »
Back to top button