Obiady

  • Pieczona karkówka

    Pieczona karkówka z żurawiną i morelami

    Pieczona karkówka na słodko- z suszoną żurawiną i morelami. To jedno z moich ulubionych dań. Żurawinę uwielbiam pod każdą postacią, czy to w ciastach, czy jako dodatek do różnorakich mięs. Dobrze wypieczona karkóweczka jak dla mnie idealnie komponuje się na słono jak i na słodko więc użycie żurawiny i moreli sprawdziło się w stu procentach. Jeżeli planujecie zrobić…

    Czytaj dalej »
  • Schab duszony

    Schab duszony w warzywach i delikatnym sosie

    Kolejna świetna propozycja na obiad- czyli schab duszony w warzywach i delikatnym sosie. Powiem Wam szczerze, że od dawna nie smakowało mi tak bardzo jak ten schab! 🙂 Mięsko wyszło mięciutkie, świetnie doprawiony sosik z dużą ilością marchewki oraz ziemniaczki z koperkiem! To jest co ja luuuuuuubię. Mam nadzieję, że zdjęcia choć…

    Czytaj dalej »
  • Roladka drobiowa zawinięta w szynkę szwarcwaldzką plus purée z marchwi

    Wczoraj mój chłopak zaprosił mnie na pyszną kolację do restauracji. Właśnie takie danie sobie zamówiłam- roladkę drobiową zawiniętą w szynkę szwarcwaldzką oraz purée z marchwi. Dodatkowo serwowana na świeżej rukoli-  Mniaaaaaaaam! Już w drodze do domu obmyślałam plan jak to pyszne danie odtworzyć samemu w mojej kuchni. Nie było to takie trudne jak myślałam.…

    Czytaj dalej »
  • Pizza z szynką szwarcwaldzką i dużą ilością mozzarelli

    Pizza doskonała- czyli włoska pizza na cienkim cieście z szynką szwarcwaldzką, dużą ilością mozzarelli oraz rukolą. Ubóstwiam taką pizzę! Do ciasta dodałam sporo przypraw między innymi czerwoną paprykę dzięki czemu ciasto wydaje się być troszkę pomarańczowe. Pizza jest prosta w wykonaniu, pyszna, a gdy chwilkę czasu poświęcicie…

    Czytaj dalej »
  • Kurczak po chińsku

    Lubicie chińszczyznę? Jeżeli tak to proponuję pomysł na szybkie oraz niesamowicie smaczne danie, które na pewno poprawi Ci humor po ciężkim dniu- kurczak po chińsku! 🙂 Uwielbiam taki obiad: sycący, pyszny oraz bardzo łatwy w przygotowaniu. Ryż został ugotowany ze szczyptą curry, dzięki czemu całość jest jeszcze smaczniejsza. Z przepisu na spokojnie…

    Czytaj dalej »
  • Nadziewana roladka ze szpinakiem i mozzarellą

    Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Polecam zawijane roladki ze szpinakiem oraz mozzarellą! Jest to pyszne urozmaicenie, które zaserwowałam na dzisiejszy niedzielny obiad. Są proste w przygotowaniu i naprawdę nie potrzeba żadnych zdolności kulinarnych aby je zrobić samodzielnie. Ja użyłam schabu, ale jeżeli nie jesteście fanami tego mięsa można wykorzystać…

    Czytaj dalej »
  • Enchillada z kurczakiem

    Pora na coś pysznego z kuchni meksykańskiej! Przedstawiam pomysł na pyszny i nietypowy obiad czyli zapiekana enchillada z kurczakiem oraz paprykowo-pomidorowym farszem. No po prostu pycha! Krok 1  Pokrojoną cebulę smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy pomidory z puszki, mieszamy. Krok 2  Paprykę i listki świeżej bazylii…

    Czytaj dalej »
  • FIT PIZZA (z kalafiora)

    Jest to mój odświeżony, jeden z pierwszych przepisów na blogu. Postanowiłam, że skoro jest tak często przez Was odwiedzany, to wykonam go jeszcze raz i przygotuję nowe zdjęcia. Przed Wami fit pizza z kalafiora! Mimo mojemu wielkiemu zaskoczeniu muszę przyznać, że to jeden z najlepszych eksperymentów, jakie kiedykolwiek robiłam. Najdziwniejsze jest to, że tego kalafiora praktycznie nie czuć…

    Czytaj dalej »
  • Quiche z boczkiem i szpinakiem

    Jeżeli lubicie tartę na słono to zdecydowanie mogę polecić  z boczkiem i szpinakiem z przepisu Michaela Morana-  jurora polskiej edycji MasterChef.  Quiche z boczkiem i szpinakiem zobaczyłam w porannej telewizji, bodajże w programie Dorady Smaku. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam, ani nie robiłam więc stwierdziłam dlaczego nie? 😉 Tarta wyszła…

    Czytaj dalej »
  • Calzone

    Calzone jest to pizza w kształcie pierożka, a nadzienie jakie do niej dacie zależy tylko od Was i zasobów Waszej lodówki. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos: do szkoły, pracy, uczelni ponieważ jak dla mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie prosto z piekarnika 🙂 Z tego…

    Czytaj dalej »
Close