Obiady

  • Bigos wigilijny

    Bigos wigilijny – jak zrobić idealny

    Za równy tydzień będą już Święta! 🙂 Zdajecie sobie z tego sprawę? Kurczę do mnie to jeszcze nie dociera… Przecież dopiero była Wielkanoc, wakacje… Niestety czas biegnie nieubłaganie więc najwyższa pora zastanowić się co będziecie przygotowywać na tegoroczny Wigilijny stół <3 Szczerze mówiąc, że to akurat uwielbiam ponieważ planowanie,…

    Czytaj dalej »
  • Łosoś w cieście francuskim

    Łosoś w cieście francuskim! 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych dań – łosoś otulony szpinakiem i serem mozzarella… Uczta dla podniebienia! Wystarczy 30 minut, aby stworzyć to pyszne i bardzo łatwe danie. Najważniejsze, aby na patelni podsmażyć rozmrożony szpinak i pozbyć się nadmiaru wody ponieważ w innym razie podczas…

    Czytaj dalej »
  • Schab z morelami i śliwkami

    Schab z morelami i śliwkami

    W listopadzie tego roku podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni, które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić coś pysznego. Oczywiście mogłam wykorzystać również inne produkty… Czekałam na paczkę z niecierpliwością i po chwili otrzymałam piękną deseczkę z napisem: “Tu gotuje Asia”- szczerze mówiąc tak mi…

    Czytaj dalej »
  • Sajgonki

    Sajgonki z pieczonym kurczakiem

    Od zawsze fascynowała mnie kuchnia tajska, wietnamska. Okropnie chciałabym choć razem znaleźć się w Tajlandii i spróbować ich przysmaków, prosto od prawdziwego tajskiego kucharza! Mogłoby mi się wydawać, że o tej kuchni już coś wiem z książek kulinarnych, lecz odwiedzenie w Polsce paru tajskich knajpek na milion procent nie oddaje tej całej magii…

    Czytaj dalej »
  • Grillowany kurczak

    Grillowany kurczak z żurawiną

    Grillowany kurczak z żurawiną i pieczonymi ziemniaczkami… ciężko opisać w słowach jakie to stanowi świetne połączenie 🙂 Od niedawna bardzo polubiłam obiady z dodatkiem słodyczy. Tą słodkość zapewnia tu żurawina premium do mięs, serów firmy Stovit. Dodatkowo jeśli się skusicie na pieczone ziemniaczki z masełkiem, koperkiem i czosnkiem to gwarantuje, że poczujecie…

    Czytaj dalej »
  • Kopytka

    Kopytka

    Mam dla Was podstawowy, sprawdzony, bardzo prosty przepis na kopytka, które robi się u mnie w domu od wielu, wielu lat. Uwielbiam je w czystej postaci, czyli np podsmażone na masełku, z cebulką i obsypane koperkiem, lecz równie dobre są jako dodatek do ulubionego gulaszu, sosu, zapiekanego mięsa itp. Jeżeli…

    Czytaj dalej »
  • Gulasz z wołowiny

    Gulasz z wołowiny

    Domowy gulasz z wołowiny, mega paprykowy, sycący, dobrze doprawiony… Aż żal nie brać dokładki 🙂 Jest to smak wyniesiony z mojego domu ponieważ gulasz, czy bitki robiło się u mnie dość często na obiad. Szczególnie w tygodniu ponieważ można przygotować podwójną porcję i mieć na kilka dni gotowy obiadek. Pasują do niego…

    Czytaj dalej »
  • Budyniowe naleśniki

    Budyniowe naleśniki – jak dla mnie hit, odkrycie wśród wszystkich moich ostatnich przepisów! Zainspirowałam się przepisem z bloga Nastoletnie wypieki, lekko go zmodyfikowałam i wyszły naprawdę super 🙂 Mięciutkie, pięknie pachnące waniliowym budyniem, czego chcieć więcej? Zwieńczeniem tych pysznych naleśników jest dżem firmy…

    Czytaj dalej »
  • Kurczak pod pieczarkową pierzynką

    Kurczak pod pieczarkową pierzynką

    Nie masz czasu na wyszukany obiad? Mam dla Ciebie pomysł na szybki, prosty lecz bardzo pyszny obiadek! Polecam mojego spontanicznego kurczaka pod pieczarkową pierzynką 🙂 Wierzch farszu pieczarkowego posypałam startą mozzarellą przez co pieczarki pięknie się trzymają kurczaka i całość super się kroi. Jest to przepis idealny szczególnie dla…

    Czytaj dalej »
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

    Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

    Lubicie placuszki ziemniaczane? U mnie robi się je przynajmniej raz na miesiąc. Tym razem mam dla Was przepis na bardzo proste, szybkie i smaczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym! Wiem, że w każdym domu je się na inny sposób i często słyszę, że najlepsze są takie ciepłe obsypane cukrem lecz jakoś one do mnie…

    Czytaj dalej »
Close