Dodatki do obiadu

  • Frytki z batatów

    Frytki z batatów

    Frytki z batatów to niesamowicie pyszny dodatek do obiadu, który pasuje do każdego rodzaju mięsa. Piekłam je już tyle razy, że aż sama się zdziwiłam, że nie dodałam ich wcześniej na bloga. Najczęściej je przygotowuję do nuggetsów, pieczonych udek czy po prostu zwykłego duszonego kurczaka z warzywami. Sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu,…

    Czytaj dalej »
  • pieczone ziemniaki

    Pieczone ziemniaki

    Zastanawiałam się ostatnio nad najbardziej uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Nie wiem jak Wy, ale ja gdy mam niewiele czasu, to przygotowuję drugie danie z białym ryżem lub kaszą. Jednak gdy mam troszkę więcej czasu to nabieram ochoty na pieczone ziemniaki lub młode z masełkiem i koperkiem, które na wiosnę smakują najlepiej… Mój przepis…

    Czytaj dalej »
  • Surówka z czerwonej kapusty

    Surówka z czerwonej kapusty

    Przepisów na obiad znajdziecie na moim blogu dosyć sporo, jednak do tej pory (ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu) nie pojawiła się nigdy żadna surówka. Dlatego czas to nadrobić! Przed Wami przepis na surówkę z czerwonej kapusty, która idealnie pasuje do wielu dań mięsnych. Do tej pory próbowałam już kilka wersji surówki z czerwonej kapusty, jednak ta…

    Czytaj dalej »
  • Ogórki konserwowe

    Ogórki konserwowe

    Przed Wami uniwersalny przepis na ogórki konserwowe na zimę. U nas w domu ze wszystkich domowych przetworów to właśnie ogórki konserwowe cieszą się największą popularnością i przygotowujemy je w największych ilościach. Pewnie w każdym domu wygląda to inaczej i np. niektórzy przygotowują jedynie ogórki kiszone (klik >>), czy ogórki z curry (klik >>). Jednak ja…

    Czytaj dalej »
  • Ogórki z curry

    Ogórki z curry

    Ogórki z curry są to kolejne pyszne przetwory z ogórków, które przygotowuję co roku. Przede wszystkim jest to genialny dodatek do obiadu czy kanapek. Nie są to tradycyjne ogórki konserwowe czy kiszone, ponieważ mają słodko-kwaśny posmak. Ja uwielbiam takie smaki, więc ogórki w zalewie curry są jednymi z moich ulubionych przetworów na zimę, które…

    Czytaj dalej »
  • Ogórki kiszone

    Ogórki kiszone

    Przygotowujesz samodzielnie przetwory na zimę? To świetnie! Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ogórki kiszone. Przepis jest stary jak świat, a zadanie niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Szykuję je co roku i zawsze wychodzą świetne. Pamiętajcie, że domowe ogórki kiszone mogą stać w spiżarce przez wiele lat. We własnoręcznie zrobionych…

    Czytaj dalej »
  • paluszki ziemniaczane z serem

    Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem

    Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem to świetny pomysł na jarski obiad. Jest to też fajny zamiennik zwykłych, ugotowanych ziemniaków np. do kotleta czy dowolnego mięsa. Są naprawdę bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najdłużej schodzi kiedy czekasz aż się ziemniaki ugotują. Jeżeli jednak zostanie Ci ich więcej np. z wczorajszego obiadu…

    Czytaj dalej »
  • Paszteciki z kapustą i pieczarkami

    Paszteciki z kapustą i pieczarkami

    Co najczęściej gości na Twoim wigilijnym stole? Zapewne tradycyjny, Barszcz czerwony! Można go podawać z uszkami, pasztecikami czy krokietami. Ciężko mi jednoznacznie wskazać, który dodatek do barszczu lubię najbardziej, więc co roku staram się jak najbardziej urozmaicać wigilijną kolację czy świąteczny obiad. Jeżeli lubisz paszteciki i chciałabyś je…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekane ziemniaczki w mundurkach z brokułami

    Zapiekane ziemniaczki w mundurkach z brokułami

    Zwykłe, duszone ziemniaczki do obiadu Ci się przejadły? Do swoich ulubionych sznycelków, gulaszu, roladek czy klopsików przygotuj zapiekane ziemniaczki w mundurkach z brokułami i ciągnącym się serem. Ziemniaczki najpierw oczywiście gotujemy w osolonej wodzie, a dopiero później podpiekamy w piekarniku. Uwielbiam je jako dodatek do obiadu! 🙂 Wykonanie: Ziemniaki ze skórką…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym

    Zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym

    Zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym to idealny dodatek do mięska. Ostatnio jak byliśmy w Zakopanem to jedliśmy rewelacyjny obiad na Krupówkach, a mianowicie schab z bryndzą oraz żurawiną, a do tego właśnie te zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym… Uczta dla podniebienia! Ziemniaczki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, nacinamy, polewamy masełkiem czosnkowym oraz zapiekamy…

    Czytaj dalej »
Back to top button