Dania mięsne

  • Curry z kurczakiem

    Curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi

    Danie kuchni orientalnej – curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi. Jest to pyszne danie, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Ładygę w Przemyślu. Nie jest trudne w wykonaniu, zachwyca aromatem: imbirem, kokosem, papryczką chili, curry. Jak dla mnie warto pokusić się o chlebki Naan, które idealnie…

    Czytaj dalej »
  • Spaghetti bolognese

    Spaghetti bolognese

    Nie znam osoby, która by powiedziała, że nie lubi spaghetti bolognese! Z własnoręcznie robionym sosem to już w ogóle smakuje rewelacyjnie. We własnym mieszkaniu możesz się poczuć jakbyś jadł w drogiej włoskiej restauracji. Oczywiście można iść na łatwiznę i kupić gotowy sos do spaghetti. Jednak warto poświęcić chwilkę czasu i przygotować go samodzielnie, a nie da…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki z ryżem

    Gołąbki z ryżem

    Bardzo często przygotowuje się u mnie gołąbki z ryżem. Moja mama je zawsze robi rewelacyjne, a później wszyscy się nimi objadamy 🙂 Jest to pyszne danie, które można przygotować na weekendzie, a następnie można je jeść przez następnych kilka dni. Polecam do nich przygotować sos pieczarkowy – idealnie…

    Czytaj dalej »
  • Schab z morelami i śliwkami

    Schab z morelami i śliwkami

    W listopadzie tego roku podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni, które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić coś pysznego. Oczywiście mogłam wykorzystać również inne produkty… Czekałam na paczkę z niecierpliwością i po chwili otrzymałam piękną deseczkę z napisem: “Tu gotuje Asia”- szczerze mówiąc tak mi…

    Czytaj dalej »
  • Sajgonki

    Sajgonki z pieczonym kurczakiem

    Od zawsze fascynowała mnie kuchnia tajska, wietnamska. Okropnie chciałabym choć razem znaleźć się w Tajlandii i spróbować ich przysmaków, prosto od prawdziwego tajskiego kucharza! Mogłoby mi się wydawać, że o tej kuchni już coś wiem z książek kulinarnych, lecz odwiedzenie w Polsce paru tajskich knajpek na milion procent nie oddaje tej całej magii…

    Czytaj dalej »
  • Gulasz z wołowiny

    Gulasz z wołowiny

    Domowy gulasz z wołowiny, mega paprykowy, sycący, dobrze doprawiony… Aż żal nie brać dokładki 🙂 Jest to smak wyniesiony z mojego domu ponieważ gulasz, czy bitki robiło się u mnie dość często na obiad. Szczególnie w tygodniu ponieważ można przygotować podwójną porcję i mieć na kilka dni gotowy obiadek. Pasują do niego…

    Czytaj dalej »
  • Kurczak pod pieczarkową pierzynką

    Kurczak pod pieczarkową pierzynką

    Nie masz czasu na wyszukany obiad? Mam dla Ciebie pomysł na szybki, prosty lecz bardzo pyszny obiadek! Polecam mojego spontanicznego kurczaka pod pieczarkową pierzynką 🙂 Wierzch farszu pieczarkowego posypałam startą mozzarellą przez co pieczarki pięknie się trzymają kurczaka i całość super się kroi. Jest to przepis idealny szczególnie dla…

    Czytaj dalej »
  • Pulpeciki wołowe

    Pulpeciki wołowe w sosie piwnym

    Nienawidzę nudy w kuchni! O nie… nie wyobrażam sobie siebie samej jedzącej codziennie odgrzewane pierogi z zamrażalnika. To na pewno nie byłabym ja! Nie mówię, że takich sytuacji nie było ponieważ na początku studiów nie miałam czasu na przygotowywanie codziennie innych posiłków i nie raz mamine lub babcine pierożki ratowały burczący brzuch, ale te lata i etap…

    Czytaj dalej »
  • Cevapcici

    Cevapcici z sosem czosnkowym

    Cevapcici – danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży. Przygotowałam je wraz z wyrazistym sosem czosnkowym na patyczkach do szaszłyków. Można je usmażyć na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej na małej ilości tłuszczu i koniecznie pod przykryciem w małej…

    Czytaj dalej »
  • Burger wołowy

    Burger wołowy

    Lubicie hamburgery? Mam dla Was przepis na niesamowicie smaczny domowy burger wołowy z karmelizowaną gruszką, pomidorem, sałatą z musztardowo-miodowym sosem… 🙂 Brzmi ciekawie? Hmmmnie na początku ten przepis w ogóle nawet nie zainteresował lecz bardzo bym żałowała gdybym go nie wypróbowała bo połączenie smaków jest wręcz niesamowite. Karmelizowana gruszka nadaje…

    Czytaj dalej »
Close