Dania mięsne

  • Schab w sosie paprykowym

    Miałam wprawdzie dzisiaj inne plany na obiad, lecz w mięsnym zobaczyłam piękny schab. Postanowiłam, że zrobię go w sosie paprykowym wraz z różnymi warzywkami: papryką żółtą, zieloną, czerwoną, pieczarkami,cebulką, czosnkiem, pomidorami z puszki. Do tego kasza gryczana oraz ulubiona surówka – lepszego obiadu nie widzę! 🙂 Jeżeli macie wyższą, lepszą…

    Czytaj dalej »
  • Pieczone udka

    Pieczone udka z warzywami

    Mój pierwszy przepis na pieczone udka! Sama jestem w szoku… Często je przygotowuję jako pomysł na szybki obiad i nie wiem jakim cudem jeszcze nigdy nie pojawiły się na blogu. Najczęściej przygotowuję do udek marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół np. bazylii, koperku lub pietruszki. Nacieram udka dzień wcześniej,…

    Czytaj dalej »
  • Curry z kurczakiem

    Curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi

    Danie kuchni orientalnej – curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi. Jest to pyszne danie, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Ładygę w Przemyślu. Nie jest trudne w wykonaniu, zachwyca aromatem: imbirem, kokosem, papryczką chili, curry. Jak dla mnie warto pokusić się o chlebki Naan, które idealnie…

    Czytaj dalej »
  • Spaghetti bolognese

    Spaghetti bolognese

    Nie znam osoby, która by powiedziała, że nie lubi spaghetti bolognese! Z własnoręcznie robionym sosem to już w ogóle smakuje rewelacyjnie. We własnym mieszkaniu możesz się poczuć jakbyś jadł w drogiej włoskiej restauracji. Oczywiście można iść na łatwiznę i kupić gotowy sos do spaghetti. Jednak warto poświęcić chwilkę czasu i przygotować go samodzielnie, a nie da…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki z ryżem

    Gołąbki z ryżem

    Bardzo często przygotowuje się u mnie gołąbki z ryżem. Moja mama je zawsze robi rewelacyjne, a później wszyscy się nimi objadamy 🙂 Jest to pyszne danie, które można przygotować na weekendzie, a następnie można je jeść przez następnych kilka dni. Polecam do nich przygotować sos pieczarkowy – idealnie…

    Czytaj dalej »
  • Schab z morelami i śliwkami

    Schab z morelami i śliwkami

    W listopadzie tego roku podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni, które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić coś pysznego. Oczywiście mogłam wykorzystać również inne produkty… Czekałam na paczkę z niecierpliwością i po chwili otrzymałam piękną deseczkę z napisem: “Tu gotuje Asia”- szczerze mówiąc tak mi…

    Czytaj dalej »
  • Sajgonki

    Sajgonki z pieczonym kurczakiem

    Od zawsze fascynowała mnie kuchnia tajska, wietnamska. Okropnie chciałabym choć razem znaleźć się w Tajlandii i spróbować ich przysmaków, prosto od prawdziwego tajskiego kucharza! Mogłoby mi się wydawać, że o tej kuchni już coś wiem z książek kulinarnych, lecz odwiedzenie w Polsce paru tajskich knajpek na milion procent nie oddaje tej całej magii…

    Czytaj dalej »
  • Gulasz z wołowiny

    Gulasz z wołowiny

    Domowy gulasz z wołowiny, mega paprykowy, sycący, dobrze doprawiony… Aż żal nie brać dokładki 🙂 Jest to smak wyniesiony z mojego domu ponieważ gulasz, czy bitki robiło się u mnie dość często na obiad. Szczególnie w tygodniu ponieważ można przygotować podwójną porcję i mieć na kilka dni gotowy obiadek. Pasują do niego…

    Czytaj dalej »
  • Kurczak pod pieczarkową pierzynką

    Kurczak pod pieczarkową pierzynką

    Nie masz czasu na wyszukany obiad? Mam dla Ciebie pomysł na szybki, prosty lecz bardzo pyszny obiadek! Polecam mojego spontanicznego kurczaka pod pieczarkową pierzynką 🙂 Wierzch farszu pieczarkowego posypałam startą mozzarellą przez co pieczarki pięknie się trzymają kurczaka i całość super się kroi. Jest to przepis idealny szczególnie dla…

    Czytaj dalej »
  • Pulpeciki wołowe

    Pulpeciki wołowe w sosie piwnym

    Nienawidzę nudy w kuchni! O nie… nie wyobrażam sobie siebie samej jedzącej codziennie odgrzewane pierogi z zamrażalnika. To na pewno nie byłabym ja! Nie mówię, że takich sytuacji nie było ponieważ na początku studiów nie miałam czasu na przygotowywanie codziennie innych posiłków i nie raz mamine lub babcine pierożki ratowały burczący brzuch, ale te lata i etap…

    Czytaj dalej »
Close