Dania mięsne
-
Spaghetti carbonara – najlepszy przepis!
Klasyk kuchni włoskiej – prawdziwe spaghetti carbonara! Jadłam najlepszą w swoim życiu we Włoszech, której smak pamiętam do dzisiaj… Niby wydaje się naprawdę banalna do przygotowania, lecz dużo tu zależy od poprawnego jej wykonania i dobrych jakościowo składników. Jest to też z całą pewnością jedno z dwóch najpopularniejszych wersji spaghetti, a o podium toczy zażarte boje…
Czytaj dalej » -
Makaron z pieczonym kurczakiem w delikatnym sosie z pomidorkami
Piersi z kurczaka bardzo często goszczą w mojej kuchni. To właśnie z nich powstaje 90% moich obiadów, a że nie lubię monotonii to staram się jak najbardziej je urozmaicać. Przygotowałam makaron z pieczonym kurczakiem w delikatnym sosie z pomidorkami. Mięso wyszło naprawdę bardzo soczyste i pełne smaku, dzięki temu, że zostało najpierw zamarynowane, a następnie upieczone…
Czytaj dalej » -
Penne z kurczakiem i czerwonym pesto
Penne z kurczakiem i czerwonym pesto z pomidorów to pomysł na pyszny obiad. Uwielbiam dania z makaronem wraz z delikatnymi sosami, a to jest naprawdę smaczne. Jest to jedno z tych dań, które jesteśmy w stanie zrobić szybciutko po przyjściu z pracy 🙂 Jeżeli Tobie też smakują takie potrawy, to zobacz również przepis na Penne z dynią,…
Czytaj dalej » -
Indyk w sosie porowo-koperkowym
Jak dawno nie jadłam indyka! W mojej kuchni króluje zazwyczaj kurczak, lecz dzisiaj w mięsnym dorwałam bardzo ładny filet z indyka. W warzywniaku obok kupiłam pora i koperek. Indyk w lekkim sosie porowo-koperkowym to sposób na smaczny, bardzo sycący obiad. Oczywiście możecie mięso zastąpić piersiami z kurczaka. Obiad będzie wtedy równie smaczny.…
Czytaj dalej » -
Zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam naleśniki w wersji wytrawnej. Takie mocno nadziane i wyraziste w smaku. Jeżeli to Twoje smaki to gorąco polecam wypróbować ten przepis na przepyszne zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą! Farsz jest bardzo wyrazisty i aromatyczny, a takie zapieczone na wierzchu z listkami świeżej bazylii, mozzarellą oraz cienkimi…
Czytaj dalej » -
Kurczak w serowej panierce
Po wakacyjnym odpoczynku nadeszła pora na szkołę, codzienne obowiązki. Czas przestawić się na planowanie śniadań, obiadów, lunchboxów tak, aby jak najbardziej usprawnić i jak najlepiej zorganizować sobie czas oraz przede wszystkim nie chodzić głodnym 🙂 Pewnie często szukasz przepisów na szybki i pyszny obiad, który możesz sobie przygotować na minimum…
Czytaj dalej » -
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym oraz warzywami to pomysł na niebanalny obiad, który jest bardzo prosty do przygotowania, super wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Kiedyś moje naleśniki robiłam zawsze na słodko (najczęściej z białym serem… pychota!). Teraz w mojej kuchni królują takie w wytrawnej wersji. Można je opanierować i podsmażyć na patelni lub np. zapiec w piekarniku…
Czytaj dalej » -
Kotleciki siekane z kurczakiem i cukinią
Po porannym treningu przyszła pora na pyszny obiad. Nie miałam kompletnie pomysłu co dzisiaj przygotować, lecz gdy otworzyłam lodówkę to wyłoniła mi się cukinia. Pomyślałam w pierwszej chwili o placuszkach z samej cukinii, lecz stwierdziłam, że w połączeniu z kurczakiem będą smakować jeszcze lepiej! Do tego sos czosnkowy i świeży koperek… Nie mogłabym sobie wyobrazić lepszego…
Czytaj dalej » -
Fit leczo z kurczakiem
Lubisz cukinię? Jeżeli tak to koniecznie przygotuj fit leczo z kurczakiem, papryką żółtą oraz czerwoną, cukinią w sosie pomidorowym. Jest to pyszny, sycący obiadek, do którego nie musisz przygotowywać żadnych dodatków jak gotowanych ziemniaczków, kaszy, czy nawet chleba. Sam w sobie jest bardzo smaczny i wyrazisty w smaku. Wykonanie: Do garnka wkładamy masło, dodać…
Czytaj dalej » -
Spaghetti z mięsem wołowym, oliwkami, kukurydzą i sosem pomidorowo-czosnkowym
Spaghetti z mięsem wołowym, oliwkami, kukurydzą i sosem pomidorowo-czosnkowym wykonałam na ostatni weekendowy obiadek. Użyłam makaronu pełnoziarnistego, zmieliłam mięsko wołowe, a całość doprawiłam aromatyczną, świeżą bazylią. Wykonanie: Makaron do spaghetti gotujemy według wskazówek producenta. Na oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli zawartość…
Czytaj dalej »