Przepisy na dania obiadowe mięsne

  • Sajgonki

    Sajgonki z pieczonym kurczakiem

    Od zawsze fascynowała mnie kuchnia tajska, wietnamska. Okropnie chciałabym choć razem znaleźć się w Tajlandii i spróbować ich przysmaków, prosto od prawdziwego tajskiego kucharza! Mogłoby mi się wydawać, że o tej kuchni już coś wiem z książek kulinarnych, lecz odwiedzenie w Polsce paru tajskich knajpek na milion procent nie oddaje tej całej magii…

    Czytaj dalej »
  • Gulasz z wołowiny

    Gulasz z wołowiny

    Domowy gulasz z wołowiny, mega paprykowy, sycący, dobrze doprawiony… Aż żal nie brać dokładki 🙂 Jest to smak wyniesiony z mojego domu ponieważ gulasz, czy bitki robiło się u mnie dość często na obiad. Szczególnie w tygodniu ponieważ można przygotować podwójną porcję i mieć na kilka dni gotowy obiadek. Pasują do niego…

    Czytaj dalej »
  • Kurczak pod pieczarkową pierzynką

    Kurczak pod pieczarkową pierzynką

    Nie masz czasu na wyszukany obiad? Mam dla Ciebie pomysł na szybki, prosty lecz bardzo pyszny obiadek! Polecam mojego spontanicznego kurczaka pod pieczarkową pierzynką 🙂 Wierzch farszu pieczarkowego posypałam startą mozzarellą przez co pieczarki pięknie się trzymają kurczaka i całość super się kroi. Jest to przepis idealny szczególnie dla…

    Czytaj dalej »
  • Pulpeciki wołowe

    Pulpeciki wołowe w sosie piwnym

    Nienawidzę nudy w kuchni! O nie… nie wyobrażam sobie siebie samej jedzącej codziennie odgrzewane pierogi z zamrażalnika. To na pewno nie byłabym ja! Nie mówię, że takich sytuacji nie było ponieważ na początku studiów nie miałam czasu na przygotowywanie codziennie innych posiłków i nie raz mamine lub babcine pierożki ratowały burczący brzuch, ale te lata i etap…

    Czytaj dalej »
  • Cevapcici

    Cevapcici z sosem czosnkowym

    Cevapcici – danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży. Przygotowałam je wraz z wyrazistym sosem czosnkowym na patyczkach do szaszłyków. Można je usmażyć na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej na małej ilości tłuszczu i koniecznie pod przykryciem w małej…

    Czytaj dalej »
  • Burger wołowy

    Burger wołowy

    Lubicie hamburgery? Mam dla Was przepis na niesamowicie smaczny domowy burger wołowy z karmelizowaną gruszką, pomidorem, sałatą z musztardowo-miodowym sosem… 🙂 Brzmi ciekawie? Hmmmnie na początku ten przepis w ogóle nawet nie zainteresował lecz bardzo bym żałowała gdybym go nie wypróbowała bo połączenie smaków jest wręcz niesamowite. Karmelizowana gruszka nadaje…

    Czytaj dalej »
  • Karkówka pieczona

    Karkówka pieczona z czosnkiem

    Kupiłam dzisiaj w mięsnym piękną karkówkę. Postanowiłam ją upiec w lekkim sosie czosnkowo-koperkowym. Wyszła soczysta, mięciutka, a do tego ciepłe ziemniaczki i mizeria…. Ahhh rewelacja dla podniebienia <3 Jeżeli szukacie prostego dania, a spodziewacie się gości to jest to propozycja dania właśnie dla Was! Krok 1  Karkówkę kroimy…

    Czytaj dalej »
  • Fit risotto

    Fit risotto

    Wiedząc jakim zainteresowaniem cieszy się każde risotto u mnie na blogu stwierdziłam, że stworzę jego najbardziej standardową, prostą wersję, która również przypadnie Wam do gustu. Od niedawna zaczęłam kręcić pierwsze filmiki instruktażowe- wszystkie dotyczyły słodkich przepisów. Niezmiernie cieszy mnie fakt, że te filmiki jeszcze w większym stopniu pomogą…

    Czytaj dalej »
  • Spaghetti szpinakowe

    Spaghetti szpinakowe z kurczakiem

    Spaghetti szpinakowe to połączenie dowolnego makaronu (do spaghetti, penne, tagliatelle,świderki) z pysznym sosem śmietanowo- szpinakowym i kurczakiem. Ja smak sosu wzbogaciłam o świeże zioła: bazylię, natkę pietruszki oraz łyżkę sera feta( który tak przy okazji uwielbiam) :). Całość świetnie się ze sobą łączy i smakuje świetnie! Krok 1 Makaron gotujemy…

    Czytaj dalej »
  • Miodowe piersi z kurczaka

    Miodowe piersi z kurczaka

    Powiem Wam szczerze, że pierwszy raz jem takie danie jak miodowy kurczak. Kilka razy się do tego przymierzałam, lecz zawsze kończyło się na zrobieniu czegoś innego. Wydawało mi się, że kurczak i miód- to połączenie nie może smakować dobrze… A jednak! Zaskakująco smakuje rewelacyjnie, jedynie polecam natarcie kurczaka miodem…

    Czytaj dalej »
Back to top button