Zupy

Zupa krem z pomidorów z grzanką czosnkowo-serową

Zupa krem z pomidorów z grzanką czosnkowo-serową to świetny pomysł na obiad czy romantyczną kolację. Jest aksamitnie kremowy, fajnie doprawiony i wyrazisty w smaku.

Uwielbiam tą zupę i mogłabym ją jeść codziennie! Ta pyszna zupa krem z pomidorów jest bardzo prosta do zrobienia, a co więcej jak raz ją przygotujesz to z pewnością zagości ona u Ciebie na dłużej. Zupa najlepiej smakuje z dojrzałych, sezonowych pomidorów.

Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne zupy to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Zupa krem z pomidorów z grzanką czosnkowo-serową

 Łącznie: 50 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 l wody
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 pietruszka (korzeń+natka)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżki soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • 1 dłuższa bagietka
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mozzarelli

Jak zrobić krem z pomidorów?

Wykonanie:

Do większego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i gotujemy na małym ogniu. Natkę pietruszki, bazylię, liście lubczyku drobno siekamy i dodajemy razem z przecierem oraz passatą pomidorową do zupy. Na patelni podsmażamy na małej ilości masła przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz pokrojone drobno pomidory. Całość co chwilę mieszamy, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich papka. Zawartość patelni przekładamy do zupy. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę wymieszaną w kubeczku z małą ilością odlanej zupy. Pod koniec należy całość zblendować, aby zupa miała bardziej konsystencję kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bagietkę kroimy w kromki. Na patelnię nakładamy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, nakładamy pokrojone bagietki i podsmażamy z obu stron. Na wierzch bagietek ścieramy na drobnych oczkach mozzarellę. Patelnię ściągamy z ognia, nakładamy przykrywkę i odstawiamy do momentu aż ser się rozpuści.

Grzanki podajemy z gorącym kremem.

Smacznego!


Zupa krem z pomidorów

Krem z pomidorów 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Krem z pomidorów

Jaką zupę lubicie najbardziej? Ja kocham rosół, kalafiorową czy barszcz czerwony z uszkami. Jednak jak tylko dorwę sezonowe, dojrzałe pomidory to nie ma opcji żebym nie przygotowała pysznego kremu z pomidorów. Szczerze mówiąc taki aromatyczny krem z pomidorów mogłabym jeść codziennie! Ta potrawa gości na moim stole bardzo regularnie, a moi domownicy się nią zachwycają. Palce lizać!

Krem pomidorowy

Domowy krem pomidorowy zawsze przygotowuję w większym garnku, ponieważ taką zupę można spokojnie jeść przez cały tydzień, a jej smak się nie nudzi. Myślę, że Wam również przypadnie do gustu! Wystarczy kilka tanich i ogólnodostępnych składników i gotowe. Krem pomidorowy jest bardzo sycący, a z dojrzałych pomidorów smakuje obłędnie. Naprawdę ciężko nie brać dokładki takiej pysznej zupy.

Krem z pomidorów z grzankami

Krem z pomidorów z grzankami to jedna z tych potraw, które regularnie lądują u mnie na stole. Można ją zrobić z pomidorów z puszki, ale moim zdaniem najsmaczniejsza wychodzi ze świeżych. Krem z pomidorów z grzankami wychodzi naprawdę aksamitny i smakuje wybornie. Tym razem podałam ją z grzanką czosnkowo serową.

Close