Lubicie pierniki? Ja sobie nie wyobrażam świąt bez wilgotnego piernika z orzechami. Tym razem nie przekładałam go powidłami, lecz dodałam je do środka, aby był bardzo wyrazisty, pięknie pachnący przyprawami korzennymi, które znajdują się w powidłach korzennych firmy Stovit. Najlepiej upiec go w średniej wielkości keksówce, polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy oraz posypać wierzch orzechami – rewelacja! Nie należy on do pierników, które można jeść dopiero na drugi czy trzeci dzień. Jest to miękki, wilgotny piernik last minute, który od razu jest gotowy do zjedzenia 🙂
Przepis na: Wilgotny piernik z orzechami
Łącznie: 60 min
Składniki :
Ciasto:
- 180 g masła lub margaryny
- 200 g miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 15 g kakao
- 3 łyżki powideł korzennych Stovit
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 220 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g posiekanych orzechów włoskich
Dekoracja:
- 70 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- lukier biały: 3/4 szklanki cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy
Wykonanie
W garnku roztapiamy masło lub margarynę razem z miodem, dodajemy przyprawy: piernikową, kakao. Całość mieszamy i podgrzewamy do temperatury 60 C stopni. Następnie odstawiamy na bok i studzimy.
Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąką. Dodajemy wystudzoną mieszankę maślaną i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy oraz powidła korzenne. Przelewamy masę do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Po przestudzeniu piernika przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny lub pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Piernik polewamy lukrem i posiekanymi orzechami. Smacznego!