Wegańskie muffinki bananowe- przepis jest całkowicie zweganizowany . Wychodzą mięciutkie, delikatne, o bananowym posmaku. Możesz do nich dodać świeże owoce, orzechy, dżemy… Co tylko chcesz 🙂 Piekąc je obawiałam się czy w ogóle uda mi się upiec muffinki bez użycia jajek, jednak udało się!
Przepis na: Wegańskie muffinki bananowe
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 22 min
Łącznie: 32 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
- 2 średniej wielkości banany
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta ziarenek z laski wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Krok 1
Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem na mus.
Krok 2
Wsypujemy resztę składników.
Krok 3
Miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4
Nakładamy do silikonowych foremek na muffinki. Piec 22 minuty w temp. 190 stopni. Wierzch opcjonalnie można posypać cukrem pudrem. Smacznego!