Pyszne waniliowe ciasteczka przełożone dżemem porzeczkowym – szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ich przepis bo są rewelacyjne. Proste, szybkie, a ich waniliowy aromat czuć w całym mieszkaniu.
Przepis na: Waniliowe ciasteczka przełożone dżemem
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 16 g cukru waniliowego
- 5 kropel aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki zmielonej w młynku lub moździerzu herbaty
- 1/2 słoiczka dżemu z wiśni Stovit
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz cukrem waniliowym.
Dodajemy jajko, mąkę, 1/2 łyżeczki zmielonej w młynku lub moździerzu herbaty, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze ciasto ręką, podsypujemy mąką, wałkujemy.
Za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka za pomocą foremki serduszka, połowę z nich odkładamy na bok- za pomocą mniejszego serduszko wycinamy na środku mniejsze dziurki. Na wysmarowanej foremce układamy ciasteczka jedno obok drugiego. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy wystygną układamy nasze ciastka w całość czyli: ciasto bez dziurki (całe) smarujemy łyżeczką dżemu, przykrywamy ciastkiem z dziurką, leciutko dociskamy. Opcjonalnie delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!