Tort Raffaello

4.8/5 (323 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

100 min + chłodzenie

tort raffaello przepis

Opis przepisu

Uwielbiam tort Raffaello. To z pewnością jeden z pierwszych tortów jakie robiłam jeszcze na początku liceum (a może jeszcze pod koniec gimnazjum…). Jest sprawdzony, niezwykle smaczny i świetnie się sprawdza na wszystkich możliwych większych uroczystościach rodzinnych jak urodziny, imieniny czy chrzciny.

Ciasto Raffaello

Ciasto Raffaello składa się z jasnego biszkoptu (dzielimy do na trzy równe blaty), kremu kokosowego, a także warstwy konfitury malinowej (można zastąpić wiśniową, truskawkową czy porzeczkową). Dodatek owocowy sprawia, że całość nie jest mdła i naprawdę super tu pasuje. Tort Raffaello naprawdę ładnie się kroi i z pewnością posmakuje Twoim gościom.

Jeśli szukasz innych pomysłów na domowe torty to polecam wypróbować niezwykle popularny na moim blogu tort Kinder czy tort śmietankowy. Z kolei gdy tylko zacznie się sezon na truskawki to koniecznie spróbuj wykonać tort truskawkowy.

Przepis na: Tort Raffaello

Składniki:

Biszkopt :

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 45 g skrobii ziemniaczanej

Krem :

  • 600 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g białej czekolady
  • 400 g mascarpone
  • opcjonalnie 1-2 łyżki likieru kokosowego
  • 120 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 3 płaskie łyżki konfitury malinowej, wiśniowej lub truskawkowej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • odrobina wiórków kokosowych
Wyślij emailem

Tort Raffaello - przepis krok po kroku


Krok 1

biszkopt do tortu

Biszkopt:

Biszkopt i krem kokosowy warto zrobić dzień wcześniej np. wieczorem, a kolejnego dnia składamy tort w całość.

Jajka (6 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 160 g, najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 7 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nic nie wyleci z miski.

Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (140 g) i ziemniaczaną (45g). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 45 minut (góra-dół, z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 20-30 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe 3 blaty. Ponczujemy biszkopty przestudzoną herbatą lub jeśli chcecie uzyskać bardziej kokosowy smak i aromat to wystarczy wymieszać np. 50 ml wody z 2 łyżkami likieru kokosowego (i tą mieszanką naponczować biszkopty).


Krok 2

krem kokosowy do tortu

Krem kokosowy:

Śmietankę (600 ml) podgrzewamy w małym garnku do momentu wrzenia. Wtedy automatycznie ściągamy z palnika. Po około minucie dodajemy drobno posiekaną czekoladę (250 g) i mieszamy aż czekolada się całkiem rozpuści i powstania jednolita polewa.

Przygotowaną masę odstawiamy – najpierw na kuchennym blacie aż nabierze temperatury pokojowej, a później wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin lub nawet na całą noc. Można przykryć wierzch garnka folią spożywczą.


Krok 3

krem kokosowy

Schłodzony sos, a także serek mascarpone z lodówki (400g) miksujemy do momentu powstania gęstego kremu.


Krok 4

ciasto rafaello na biszkopcie

Dodajemy wiórki kokosowe (ok. 100-120 g) i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Ja zwykle dodaję jeszcze 2 łyżki likieru kokosowego.  


Krok 5

tort kokosowy

Mój tort Raffaello przełożyłam owocową konfiturą (możecie użyć gęstej konfitury malinowej, wiśniowej lub truskawkowej), aby całość nie była zbyt słodka i mdła. Jeśli jednak wolicie to możecie to pominąć.

Na dno tortownicy wkładamy dolny blat biszkoptu.

Smarujemy go dwoma lub trzema płaskimi łyżkami konfitury (omijamy brzegi), wyrównujemy.


Krok 6

tort rafaello

Krem dzielimy sobie na trzy części. Pierwszą z nich wykładamy delikatnie na warstwę konfitury. Najlepiej to robić za pomocą małej łyżeczki, aby uniknąć wymieszania się kremu z konfiturą. Wyrównujemy.


Krok 7

rafaello ciasto

Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nakładamy drugą część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.


Krok 8

tort rafaello przepis

Po tym czasie nakładamy ostatnią część kremu (którą dekorujemy wierzch i boki tortu).


Krok 9

tort raffaello przepis

Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dekorujemy tymi płatkami i odrobiną wiórek wierzch oraz boki tortu.

Wierzch tortu można opcjonalnie udekorować kilkoma kulkami Raffaello. Przechowujemy tort w lodówce.  


Tort kokosowy Raffaello z białą czekoladą

tort rafaello

ciasto raffaello na biszkopcie

ciasto raffaello z białą czekoladą

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 323

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Damian
Damian
1 dzień temu

Hej. Pytanko-krem po nałożeniu na tort i włożniu go do lodówki na 2-3 godzinki zostawiamy na stole czy chowamy na ten czas też do lodówki?

Angelika
Angelika
2 miesięcy temu

Przepyszny tort polecam wszystkim amatorom rafaello 😃🎂

IMG_20240127_213853
Sebastian
Sebastian
3 miesięcy temu

Zrobiłem sobie na urodziny i wyszedł przepyszny! Dziękuję za dobry przepis ♥️

IMG_0720
Klaudia
Klaudia
6 miesięcy temu

Tort wyszedł pyszny. Wszystkim gościom bardzo smakował. 🤗

IMG_20230923_152427.jpg
Klaudia
Klaudia
6 miesięcy temu

Czy białą czekoladę ze śmietanką można przygotować dzień wcześniej nawet jeśli chce się krem zrobić dopiero następnego dnia pod wieczór ? Czy nie będzie to później zbyt gęste aby zmiksować z mascarpone?

Klaudia
Klaudia
6 miesięcy temu

Czy biszkopt musi być pieczony z termoobiegiem?
Pozdrawiam

Klaudia
Klaudia
6 miesięcy temu
Reply to  Klaudia

Czy ścina Pani skórkę z górnej części biszkoptu?

Klaudia
Klaudia
6 miesięcy temu

Dziekuje za odpowiedź:)

Justyna
Justyna
8 miesięcy temu

Prosty i pyszny tort.Polecam każdemu.😉

IMG_20230809_124300.jpg
Magda
Magda
9 miesięcy temu

Idealny tort dla amatorów kokosowych smaków, bardzo dobra masa, super prosty w wykonaniu. Biszkopt z przepisu Pani Joasi zawsze wychodzi cudownie puszysty! Polecam serdecznie 🙂

3F2D3FDF-28FF-499F-8F0E-71BF562FBBAD.jpeg
Kasia
Kasia
1 rok temu

Tort jest pyszny🥰 smakuje nawet jak się nie przepada za wiórkami kokosowymi. Polecam

Manuela
Manuela
1 rok temu

Torcik robiłam na święta,był dobry ale zrobiłam błąd bo nie dodałam likieru kokosowego. Z nim pewnie byłby smaczniejszy i bardziej intensywny w smaku.
Następnym razem już go nie pomine.
Daje 5 gwiazdek bo i tak wszystkim smakował 🙂

Kamila
Kamila
1 rok temu

Ile proszku do pieczenia należy użyć?;)

Elżbieta
Elżbieta
1 rok temu

Tort super Bardzo prosty w przygotowaniu nawet dla takich początkujących jak ja

inbound56777049046136187.jpg
Beata
Beata
4 lat temu

Czy można użyć żelatyny zamiast śmietan-fiksu?

Kami
Kami
6 lat temu

Czy czekolady na krem rafaello powinno być w sumie 200g czy dwie tabliczki po 200g, czyli w sumie razem 400g ?

Goska
Goska
7 lat temu

Zrobiłam synkowi na urodziny i wszystkim bardzo smakowal – dziekuje za super przepis Asiu

EmilkaT
EmilkaT
7 lat temu

Już wiem co zrobię na urodziny siostry! 😉 rafaello <3

Magdalena Laskowska
Magdalena Laskowska
7 lat temu

Rewelacyjny tort! Kokosowe słodkości są jak najbardziej dla mnie 🙂

Tort kokosowy Raffaello z białą czekoladą

Jest to zdecydowanie przepis dla fanów kokosa! Ten tort kokosowy wygląda rewelacyjnie i smakuje wyśmienicie. W środku znajdziemy krem kokosowy na bazie białej czekolady, śmietanki kremówki, wiórków kokosowych oraz serka mascarpone. Ewentualnie możesz również dodać likier kokosowy. Aby smak nie był mdły, jeden biszkopt posmarowałam konfiturą malinową, ale możesz go zastąpić inną np. wiśniową czy porzeczkową. Wierzch tortu posypałam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Na koniec dałam na obwodzie toru pralinki Raffaello.

Tort Raffaello

Tort Raffaello to jeden z najprostszych tortów do nauki. Sama zrobiłam go jako pierwszy tort i byłam z siebie niezwykle dumna! Jeżeli będziesz trzymać się moich wskazówek, to na pewno Tobie też wyjdzie 🙂 Tort Raffaello ma też ten plus, że boki tortu nie muszą być idealnie proste, jak w przypadku tortów z tynkiem. Masę kokosową również bardzo prosto można zrobić i jest małe prawdopodobieństwo popsucia czegoś w trakcie. Podsumowując tort Raffaello to bardzo prosty, a zarazem smaczny tort, który każdy może przyrządzić w swojej kuchni 🙂

RozwińZwiń