Tarta białe Kinder Bueno

4.4/5 (152 ocen)
Jeżeli szukasz oryginalnego ciacha, którym zaskoczysz swoich gości, to ta tarta białe Kinder Bueno będzie idealnym wyborem. Kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kremem i kwaśnymi malinami na przebicie smaku to zawsze udane zestawienie.

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 5 h

Tarta białe Kinder Bueno

Opis przepisu

Tarta białe Kinder Bueno smakuje i wygląda naprawdę świetnie. Warstwa malinowa fajnie kontrastuje ze słodkich kremem, dzięki czemu całość nie jest za słodka, ani mdła. Jednak jeśli nie przeszkadzają Wam słodkie smaki to oczywiście możecie pominąć dodatek owoców.

Przepis na: Tarta białe Kinder Bueno

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 lekko czubata cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Krem:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 2 opakowania wafelków Kinder Bueno White

Konfitura malinowa:

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie wafelków Kinder Bueno White
  • kilka malin do dekoracji
Wyślij emailem

Tarta Kinder Bueno White przepis krok po kroku:

Krok 1

śmietanka kremówka i pokrojona biała czekolada

Tarta z wafelkami Kinder Bueno White jest bardzo prosta do przygotowania, lecz pracę trzeba sobie rozdzielić na dwa dni. Krem wymaga porządnego schłodzenia, więc najlepiej pierwszego dnia np. wieczorem zacząć robić krem, a następnego dokończyć całość.

W małym garnku doprowadzamy do wrzenia śmietankę 30% – ja użyłam kremowej z Lidla o pojemności 330 ml, ale równie dobrze może być zwykła łaciata UHT.

Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika. W tym czasie kroimy w kosteczkę białe czekolady (o łącznej gramaturze około 200 g). Wrzucamy je do śmietanki i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy wkładamy całość do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).


Krok 2

składniki na kruche ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (270 g), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki) i cukier puder (1 nieco czubata łyżka). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (150 g) i duże jajko. Zagniatamy kruche ciasto. Jeśli będzie potrzeba to dodajemy łyżkę zimnej wody.

Owijamy folią, wkładamy do lodówki na około 20 minut.


Krok 3

formowanie kruchego ciasta

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do lodówki na około 20 minut (lub do zamrażalnika na 10 minut).

Po tym czasie pieczemy ciasto przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.


Krok 4

malinowa warstwa

W tej tarcie dla przełamania słodkiego smaku kremu użyłam warstwę malinową (opis poniżej), ale jeśli wolisz to użyj sklepowej, gotowej konfitury malinowej (nie płynnego dżemu).

Maliny (około 150-200 g, mogą być świeże lub mrożone) wrzucamy do małego rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu wraz z kilkoma łyżkami wody oraz cukrem (w zależności od tego jakie są słodkie to zwykle dodaję 1 lub 2 łyżki cukru). Doprowadzamy do zagotowania i wtedy wsypujemy 2 bardzo płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej, aby zagęścić nasze owoce. Mieszamy, gotujemy jeszcze dosłownie 1-2 minuty i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Po schłodzeniu powinna powstać konsystencja konfitury malinowej.    


Krok 5

kruche ciasto z malinową warstwą

Na upieczone oraz ostygnięte ciasto nakładamy konfiturę malinową i rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.


Krok 6

przygotowanie kremu z białej czekolady

Kończymy robić krem.

Po wyciągnięciu garnka z lodówki powinniście zauważyć, że śmietanka wymieszona z czekoladami nieco zgęstniała. Dodajemy do niej wyciągnięte z lodówki mascarpone (250 g).


Krok 7

krem z Kinder Bueno White

Miksujemy przez około 2-3 minuty do powstania sztywnego kremu.

Do kremu dodajemy 2 opakowania wafelków Kinder Bueno White (czyli 4 sztuki) – drobno je siekamy.

PS. Jeśli chcesz nadać nieco chrupkości w kremie to opcjonalnie dodaj 2 łyżki podprażonych i drobniutko posiekanych orzeszków ziemnych solonych.

Wsypujemy wafelki do kremu i całość lekko mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 8

tarta z kremem Kinder Bueno White

Krem nakładamy stopniowo łyżka za łyżką na warstwę malinową. Delikatnie rozsmarowujemy.


Krok 9

Tarta z batonikami Kinder Bueno White i malinami

Wierzch tarty dekorujemy kawałkami posiekanych batoników oraz świeżymi malinami. Można też posypać odrobiną podprażonych płatków migdałowych. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę (lub najlepiej na całą noc). Smacznego!

Tarta białe Kinder Bueno najlepiej smakuje w dniu jej przygotowania, a także na drugi dzień. Później oczywiście również jest bardzo smaczna, ale pokrojone wafelki mokną od kremu i nie są już chrupiące.

Zachęcam także do wypróbowania mojej tarty z kremem z białych Michałków lub tarty z kremem budyniowym.  


Tarta białe Kinder Bueno

Tarta białe Kinder Bueno przepis

Przepis na tartę białe Kinder Bueno

Tarta z batonikami białymi Kinder Bueno

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 152

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
38 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marcelina
Marcelina
9 dni temu

Tarta wyszła obłędna w smaku. Nie mam zdjęcia, ale jak następnym razem ją zrobię to postaram się nie zapomnieć o fotce 🙂

Magdalena
Magdalena
10 dni temu

Ciasto smaczne, lecz kruchy spód jest dość twardy i mało słodki. Czy spód trochę zmięknie na drugi dzień ?

IMG_20250322_123618
Paulina
Paulina
9 dni temu
W odpowiedzi do  Magdalena

Moj spód też twardy.

Magdalena
Magdalena
9 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź. Wydaje mnie się, że może w przepisie jest za dużo mąki albo masła ? Mam sprawdzony przepis na kruchy spód, który używam do szarlotki i wychodzi idealny, nie jest twardy. Oto on: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 250 g margaryny Palmy, 2 całe jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy- wszystko zagnieść do połączenia składników i wstawić do lodówki na 30 min👍

Paulina
Paulina
10 dni temu

Dlaczgo moje ranty az tak opadly.
Najpierw myslalam ze to kwestia formy. Wiec upieklam tez w tracycyjnej blaszce.
Wylepilam ranty w obu naczyniach nawet nieco ponad brzeg blaszki, a efekt jest kiepski.

1742643743020
Paulina
Paulina
9 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Robie kruche ciasta od dawna i nie mialam takich przebojów.
Chłodzilo sie długo, ewentualnie moge sie zgodzic z ilością proszkiem do pieczenia.

Do tego wyszedł l twardy.
Ale czytając komentzrze nie jestem w tym osamotniona.

Monika
Monika
23 dni temu

Witam, czy ciasto piecze Pani z obciążeniem ?

Jagoda
Jagoda
1 miesiąc temu

Super przepis 😍

D5C83FE4-C7AC-461D-8EA0-9A15B94128C8
Dominika
Dominika
2 miesięcy temu

Czy można dodać żółtko do ciasta na tarte ? Żeby było bardziej delikatne i miękkie ? Robiłam Pani tartę Kinder bueno jest pyszna ale dla mnie spod za twardy więc moje pytanie czy można dodać żółtko i zmiękczy bardziej tartę ?

Ania
Ania
3 miesięcy temu

Jak dokładnie zrobić krem? Najpierw ubić ta kremówkę z czekoladą?

Jarek
Jarek
3 miesięcy temu

Pyszna tak naprawdę jak robiłem przepis od pani:)

Aleksandra
Aleksandra
4 miesięcy temu

Witam. Czy można zamienić mąkę na bezglutenową? Jakie wtedy proporcje? Używam mąk firmy schar.

Julia :))
Julia :))
5 miesięcy temu

Świetna tarta! Chociaż jak dla mnie do kremu można było dać 100g czekolady białej, niż 200, bo jak dla mnie było to trochę za słodkie, ale ogólnie to się zakochałam!! Pychaaa ❤️

IMG20241005133047
Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Super przepis. Dodaję zdjęcie i ja 😁

20240901_101515
Małgorzata
Małgorzata
7 miesięcy temu

Pyszności

1000008300
Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Genialny ten przepis. Wykonanie banalnie proste. Nie da się tego zepsuć. Jedyne co zmodyfikowałam to zamiast kinder bueno dałam schoko bonsy bo mam uczulenie na rozmoknięty wafelek 🤣

Karolina
Karolina
7 miesięcy temu

Czy do kremu można dodać żelatyny żeby krem był bardziej sztywny?

Majka
Majka
7 miesięcy temu

Pyszna tarta

Majka
Majka
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Majka

Niestety nie mogę dodać zdjęcia, niby wczytuje, ale ostatecznie komentarz wychodzi bez załacznika

Biuro nieruchomości Wrocław
Biuro nieruchomości Wrocław
7 miesięcy temu

Ale rewelacja, wszyscy w naszym biurze nieruchomości zajadaliśmy się i polecamy przepis komu możemy, poezja !