
Tagliatelle z kurczakiem, oliwkami w lekkim sosie serowym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Połączenie makaronu, kurczaka, szpinaku (preferuję świeże liście) oraz wyrazistego sera typu Cheddar lub Grana Padano pasuje do siebie naprawdę wybornie!
Przepis na: Tagliatelle z kurczakiem, oliwkami w lekkim sosie serowym
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 450 g piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 50 g oliwek zielonych z czosnkiem, tymiankiem oraz oliwą z oliwek Stovit
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 250 ml śmietanki 30 %
- 100 g sera Cheddar lub Grana Padano
Wykonanie:
Makaron gotujemy według wskazań producenta w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na większej patelni na małej ilości oleju, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem, a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone zielone oliwki oraz liście szpinaku. Wlewamy śmietankę kremówkę, dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy starty ser oraz ugotowany i odcedzony makaron. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez 5 minut. Smacznego!