Dania mięsneObiadyPizza

Szybka pizza z patelni

Szybka pizza z patelni – coś co nie raz potrafi uratować życie (głównie burczący brzuch) osobom zabieganym. Jej przyrządzenie jest dużo szybsze, ponieważ nie robimy wcześniej rozczynu ze świeżych drożdży (używamy drożdży instant) oraz nie pieczemy jej w piekarniku. Ta pizza z patelni jest na cienkim cieście, a do jej usmażenia potrzebna będzie większa patelnia o średnicy minimum 28 cm (najlepiej nieprzywierająca, z teflonem).

Ciasto na pizzę z patelni jest fajnie chrupiące. Szczerze mówiąc w smaku niczym nie ustępuje od tej tradycyjnej z piekarnika. Wręcz uważam, że jest równie smaczna. Oczywiście z Waszymi ulubionymi dodatkami oraz dużą ilością seeeera!

Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowała 🙂

Przepis na: Pizza z patelni

 Przygotowanie: 30 min  Smażenie: 12 min  Łącznie: 42 min

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • kilka plasterków szynki lub salami
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki kukurydzy
  • szczypta ziół prowansalskich, oregano
  • 10 dag mozzarelli
  • 1 łyżka oleju

Jak zrobić pizzę z patelni?

W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Z ciasta formujemy okrągły placek (o średnicy patelni, na której będzie on smażony) i układamy na patelni. Smażymy na małym ogniu przez ok. 5-6 minut i przewracamy delikatnie na drugą stronę. Boki patelni podlewamy troszkę olejem, a na wierzch nakładamy przecier pomidorowy oraz pozostałe dodatki. Zmniejszamy trochę gaz, przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera.


Pizza z patelni

Przepis na pizze z patelni

Pizza na patelni

Szybka pizza z patelni

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Pizza z patelni

Jak zapewne wiecie, jestem fanką kuchni włoskiej 🙂 A pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską to oczywiście pizza! Ta potrawa podbiła właściwie cały świat i my Polacy również ją uwielbiamy. Niejednokrotnie przedstawiałam już na moim blogu różne przepisy na pizzę, np. pizzę z serowymi boczkami lub calzone. Tym razem jednak chciałabym Wam przedstawić inny, szybszy przepis. Pizza z patelni wychodzi naprawdę bardzo smaczna i przygotujemy ją nawet gdy nie mamy piekarnika.

Pizza na patelni

Szybka pizza na patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają w swoim mieszkaniu piekarnika, lub są zabiegane i nie mają czasu, aby przygotować tradycyjną pizzę. Na początku podchodziłam do takich eksperymentów sceptycznie, ale okazało się, że pizza na patelni wychodzi naprawdę przepyszna i chrupiąca! Pamiętajmy jednak, aby użyć patelni o średnicy o średnicy min. 28 cm (najlepiej nieprzywierająca, z teflonem).

Przepis na pizze z patelni

Przepis na pizze z patelni jest naprawdę prosty. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Następnie formujemy okrąg i smażymy na patelni przez 5-6 min z każdej strony. Następnie wykładamy na wierzch nasze ulubione składniki, np. szynkę, salami, karczochy czy oliwki. Wierzch polecam udekorować serem mozzarella, ale również możemy użyć zwykłej goudy. Nasza pizza z patelni będzie gotowa, gdy nasz ser się rozpuści. Smacznego!

Close