Owsianka ta wyszła całkowicie przez przypadek. Chciałam zjeść coś sycącego na drugie śniadanie i padło na zapiekaną owsiankę na mleku z dodatkiem jabłka i szczypty cynamonu. Jest to bardzo smaczny, pożywny i szybki posiłek. Zapieka się ją około 10 minut, przygotowanie jej to około 5 minut czyli jak widać nie trzeba posiadać dużych nakładów wolnego czasu na przygotowanie tak prostego posiłku. Jest to porcja dla dwóch osób. Do roboty!
Przepis na: Szarlotkowa owsianka
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 10 min
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 250 ml mleka
- 1-2 jabłek
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru

Do garnka wlewamy mleko, gotujemy. Gdy będzie już gorące to wsypujemy płatki owsiane,dodajemy szczyptę cynamonu, zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy aby płatki zwiększyły swoją objętość.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy 1 łyżkę cukru i czekamy aż się skarmelizuje (Nie wolno mieszać- cukier sam się rozpuści na brązowy kolor, ewentualnie można przechylać patelnią). Jabłko kroimy cieniutko i dodajemy do naszego cukru, mieszamy chwileczkę i do jabłek również dodajemy szczyptę cynamonu.

Do garnka z płatkami, które zwiększyły swoją objętość dodajemy jabłka i mieszamy łyżką.

Włączamy piekarnik na 160 stopni. Do dwóch kokilek nakładamy naszą owsiankę. Pieczemy przez około 10 minut.
Smacznego!