
Co roku przed Wigilią robota w kuchni u nas wrze, krzątamy się z mamą przygotowując smakołyki na świąteczny stół. Mama zazwyczaj jest od tych wytrawnych rzeczy (uszka, pierogi, gołąbki, rybka, barszcz). Ja z kolei daję się ponieść słodkim wypiekom, które wprost uwielbiam przygotowywać. Nic innego nie sprawia mi tyle radości co pieczenie. U mnie w kuchni nie ma nudy, więc co roku staram się przygotowywać co rusz to inne ciasta. W tym roku postawiłam na tradycyjnego sernika z brzoskwiniami, miodownika, pierniczki nadziewane oraz… uwaga – świąteczny pierniko-makowiec z bezą!
Ciasto wyszło naprawdę wyborne. Wszystko dzięki domowej masie makowej, która jest sto razy lepsza niż ta ze gotowa z puszki. Taką robiła moja babcia, mama, a teraz ja! 🙂 Za to właśnie kocham święta. Za tradycje, rodzinną atmosferę, pyszne jedzenie. Może i Wy macie takie świąteczne ciasta, a jeżeli nie to koniecznie musicie taki znaleźć.Nie musi być idealnie równiutkie, doskonałe jak z prawdziwej cukierni, ale takie wykonane prosto z serca dla najbliższych osób. Święta nabiorą wtedy całkiem nowego wymiaru i będziesz je pamiętać zdecydowanie dłużej 🙂
Przepis na: Świąteczny pierniko-makowiec z bezą
Łącznie: 70 min
Składniki:
Kruche ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 65 g masła, w temperaturze pokojowej
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa wiśniowa:
- 1 konfitura z wiśni Stovit
Ciasto piernikowe:
- 100 ml miodu
- 2 łyżki zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Masa makowa:
- 150 g maku
- 1 jajko
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 70 g płynnego miodu
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 1 budyń waniliowy (proszek)
Składniki na kruche ciasto zagniatamy, a następnie zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i nakładamy na tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm). Lekko nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Na podpieczony spód nakładamy równomiernie konfiturę z wiśni, wyrównujemy.
Ciasto piernikowe wyrabiamy na gładkie, lecz lekko klejące się ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt koła (o wielkości tortownicy). Nakładamy je na konfiturę z wiśni (można je lekko ponakłuwać widelcem). Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i pieczemy z niej pierniczki.
Mak zmielony wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Masło należy utrzeć z cukrem i miodem. Dodajemy żółtko,a następnie namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy. Miksujemy do ich połączenia.
Białko ubijamy osobno na sztywną pianę. Następnie mieszamy delikatnie z masą makową.
Na ciasto piernikowe nakładamy masę makową, wyrównujemy łyżką.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po chwili dodajemy cukier oraz budyń (proszek). Bezę nakładamy na masę makową. Piec przez ok. 55 minut w temp. 150 stopni. Kroimy ciasto całkiem ostygnięte (najlepiej na drugi dzień). Smacznego!