Gdy temperatura w lecie jest bardzo wysoka i nie chcesz się upiec w kuchni razem z zawartością piekarnika to zapraszam na ten oto mega owocowy serniczek na zimno na bazie serka homogenizowanego waniliowego.
Jest to fajna alternatywa dla pieczonych serników. Serniki tradycyjne zawsze się sprawdzą w jesienne, zimowe dni ale w lecie to w mojej kuchni królują zazwyczaj serniki na zimno.
Prosty i zarazem mocno owocowy sernik na biszkoptach bez pieczenia z sezonowymi owocami. Bardzo kolorowy i letni, a przyrządzić go można z dowolnych owoców.
Przepis na: Sernik z serka homogenizowanego
Składniki:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g jasnych owoców np. banany, gruszki
- 200g ciemnych owoców np. truskawki, maliny, porzeczki, poziomki
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g biszkoptów
- 1 galaretka w jasnym kolorze np. brzoskwiniowa, pomarańczowa, agrestowa
- 1 galaretka w ciemnym kolorze np. truskawkowa, malinowa
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek, każdą w 1 szklance wody i osobnym naczyniu. Ja użyłam ciemnej galaretki- truskawkowej a jasnej agrestowej.
Blendujemy jasne owoce czyli w moim przypadku banany i gruszki na mus, dodać je do połowy serka wraz z 1,5 łyżkami cukru pudru.
Wlewamy zieloną przestudzoną galaretkę i zmiksować. Odstawić do lodówki, żeby krem zgęstniał.
Biszkopty poukładać na dnie tortownicy o średnicy 26cm. Nałożyć na biszkopty wyjęty z lodówki gęsty krem z jasnych owoców (musi być gęsty, gdyż inaczej biszkopty wypłyną na powierzchnie) i wstawić do lodówki, żeby stężał.
Blendujemy na mus pozostałe owoce: poziomki i maliny , dodać pozostały ser i 1,5 łyżki cukru pudru, wlać drugą galaretkę, wymieszać mikserem. Wyjąć z lodówki krem z biszkoptami i wylać ciemniejszy serowy krem bezpośrednio na ten jasny (tylko delikatnie i powoli- wtedy uzyskamy fajną prostą krawędź między jasnym i ciemnym kremem) .
Włożyć sernik na parę godzin do lodówki, żeby dobrze stężał. Po kilku godzinach tężenia, można go udekorować wiórkami kokosowymi lub np. świeżymi owocami. Smacznego!!