Sernik słony orzeszek na spodzie z ciastek Lotus to jeden ze smaczniejszych wypieków, jakie ostatnio robiłam. Niezwykle ciekawy w smaku. Słodka masa serowa w połączeniu z korzennym spodem oraz lekko słonym kajmakiem na wierzchu to strzał w dziesiątkę.
Przepis na: Sernik słony orzeszek
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 230 g ciasteczek korzennych Lotus
- 70 g masła
Masa serowa:
- 70 g miękkiego masła
- 500 g twarogu z wiaderka
- 600 g serków typu Philadephia lub śmietankowych Pure (np. z Lidla)
- 6 małych jajek
- 530 g mleka słodzonego zagęszczonego np. z Gostynia
- 1 lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 200 g orzeszków ziemnych solonych
- 400 g masy kajmakowej
- szczypta soli
Zobacz również:
Jak zrobić sernik słony orzeszek?
Krok 1
Ciasteczkowy spód:
Masło (70 g) roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ciasteczka Lotus (230 g) blendujemy za pomocą blendera ręcznego i dodajemy do nich masło. Mieszamy za pomocą łyżki aż powstanie konsystencja lekko mokrego piasku.
PS. Zamiast ciastek Lotus możesz użyć zwykłych maślanych herbatników. Tylko w ich przypadku trzeba będzie dodać około 20-30 g więcej roztopionego masła.
Krok 2
Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i wyłożyć papierem do pieczenia ponad wysokość blaszki (będzie dość sporo masy serowej, więc warto ją zabezpieczyć, aby nic nie wypłynęło w trakcie pieczenia). Masę ciasteczkową przekładamy na dno i boki foremki. Dokładnie dociskamy np. dnem i bokiem szklanki czy kokilki, aby powstał zwarty ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 3
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Do przygotowania tego sernika użyłam 500g twarogu z wiaderka oraz 3 serki śmietankowe Pure z Lidla (możesz zastąpić serkami Philadephia). Równie dobrze możesz użyć jedynie 1 kg twarogu z wiaderka.
Miękkie masło (70 g) ucieramy z serem na średnich obrotach miksera, przez pół minuty.
Krok 4
Dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksujemy przez około 10-15 sekund po dodaniu każdego następnego, łącznie 6 małych sztuk, lub 5 dużych).
Krok 5
Wlewamy mleko słodzone zagęszczone (530 g), a także dodajemy skrobię lub budyń waniliowy (1 lekko czubata łyżka).
Krok 6
Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników.
Krok 7
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Sernik pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie przez 35 minut w temperaturze 150 stopni (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Można piec w kąpieli wodnej.
Po tym czasie zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Dopiero po tym lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8
Dekorujemy sernik dopiero gdy całkowicie ostygnie.
Krok 9
Orzeszki ziemne solone lekko siekamy. Podprażamy przez chwilę na suchej patelni. Zdejmujemy z ognia. Wtedy dodajemy masę kajmakową, szczyptę soli i lekko mieszamy.
Krok 10
Orzeszki w kajmaku od razu przekładamy na wierzch sernika. Rozsmarowujemy równą warstwę.
Sernik słony orzeszek od razu można kroić na kawałki. Przechowujemy go w lodówce.
Zachęcam także do wyprobowania mojego ukochanego sernika z kajmakiem, sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami, a także sernik Lotus Biscoff.
Komentarze