Sernik słony orzeszek

4.4/5 (8 ocen)
Jeśli myślisz, że już próbowałaś/eś serników w każdej odsłonie, to ten przepis na pewno Cię zaskoczy! Połączenie słodyczy i soli to dla mnie zawsze strzał w dziesiątkę. Gwarantuję, że zrobi furorę na Twoim stole!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min

sernik słony orzeszek

Sernik słony orzeszek na spodzie z ciastek Lotus to jeden ze smaczniejszych wypieków, jakie ostatnio robiłam. Niezwykle ciekawy w smaku. Słodka masa serowa w połączeniu z korzennym spodem oraz lekko słonym kajmakiem na wierzchu to strzał w dziesiątkę.

Przepis na: Sernik słony orzeszek

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 230 g ciasteczek korzennych Lotus
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 70 g miękkiego masła
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 600 g serków typu Philadephia lub śmietankowych Pure (np. z Lidla)
  • 6 małych jajek
  • 530 g mleka słodzonego zagęszczonego np. z Gostynia
  • 1 lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 200 g orzeszków ziemnych solonych
  • 400 g masy kajmakowej
  • szczypta soli

 

Wyślij emailem

Jak zrobić sernik słony orzeszek?


Krok 1

Ciasteczkowy spód:

Masło (70 g) roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ciasteczka Lotus (230 g) blendujemy za pomocą blendera ręcznego i dodajemy do nich masło. Mieszamy za pomocą łyżki aż powstanie konsystencja lekko mokrego piasku.

PS. Zamiast ciastek Lotus możesz użyć zwykłych maślanych herbatników. Tylko w ich przypadku trzeba będzie dodać około 20-30 g więcej roztopionego masła.


Krok 2

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i wyłożyć papierem do pieczenia ponad wysokość blaszki (będzie dość sporo masy serowej, więc warto ją zabezpieczyć, aby nic nie wypłynęło w trakcie pieczenia). Masę ciasteczkową przekładamy na dno i boki foremki. Dokładnie dociskamy np. dnem i bokiem szklanki czy kokilki, aby powstał zwarty ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.


Krok 3

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do przygotowania tego sernika użyłam 500g twarogu z wiaderka oraz 3 serki śmietankowe Pure z Lidla (możesz zastąpić serkami Philadephia). Równie dobrze możesz użyć jedynie 1 kg twarogu z wiaderka.

Miękkie masło (70 g) ucieramy z serem na średnich obrotach miksera, przez pół minuty.


Krok 4

Dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksujemy przez około 10-15 sekund po dodaniu każdego następnego, łącznie 6 małych sztuk, lub 5 dużych).


Krok 5

Wlewamy mleko słodzone zagęszczone (530 g), a także dodajemy skrobię lub budyń waniliowy (1 lekko czubata łyżka). 


Krok 6

Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników.  


Krok 7

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

Sernik pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie przez 35 minut w temperaturze 150 stopni (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Można piec w kąpieli wodnej.

Po tym czasie zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Dopiero po tym lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia.


Krok 8

Dekorujemy sernik dopiero gdy całkowicie ostygnie.  


Krok 9

Orzeszki ziemne solone lekko siekamy. Podprażamy przez chwilę na suchej patelni. Zdejmujemy z ognia. Wtedy dodajemy masę kajmakową, szczyptę soli i lekko mieszamy.


Krok 10

sernik słony orzeszek

Orzeszki w kajmaku od razu przekładamy na wierzch sernika. Rozsmarowujemy równą warstwę.

Sernik słony orzeszek od razu można kroić na kawałki. Przechowujemy go w lodówce.

Zachęcam także do wyprobowania mojego ukochanego sernika z kajmakiem, sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami, a także sernik Lotus Biscoff.


sernik słony orzeszek

sernik słony orzeszek

sernik słony orzeszek

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 8

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments