Kolejna świetna propozycja na obiad- czyli schab duszony w warzywach i delikatnym sosie. Powiem Wam szczerze, że od dawna nie smakowało mi tak bardzo jak ten schab! 🙂 Mięsko wyszło mięciutkie, świetnie doprawiony sosik z dużą ilością marchewki oraz ziemniaczki z koperkiem! To jest co ja luuuuuuubię. Mam nadzieję, że zdjęcia choć w połowie pokazują jakie są apetyczne i skuszę Was na ich przyrządzenie.
Przepis na: Schab duszony w warzywach i delikatnym sosie
Łącznie: 70 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1/2 kg schabu
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże marchewki
- łyżka posiekanego pora
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 1 łyżka vegety
- 500 ml wody
- 60 g mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta majeranku
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
Cebulkę kroimy drobno, podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojoną marchewkę oraz pora, dusimy na małym ogniu około 5 minut.
W większej misce mieszamy ze sobą wodę, vegetę, paprykę czerwoną, majeranek, pieprz oraz sól. Wlewamy na patelnię, dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy mięsko. Schab dzielimy na mniejsze części, ubijamy tłuczkiem jak na kotlety. Nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mięso obtaczamy w mące, przekładamy na patelnię. Dusimy na małym ogniu około 30 minut.
Nasz schab powinien byc już gotowy gdy zdecydowana większość wody wyparuje i zacznie powstawać gęsty sosik. Smacznego!